Cseke Attila: Este necesară inscripționarea și în limba maghiară a denumirii instituțiilor ce vor funcționa în Palatul de Justiție din Oradea
“Este dreptul constituțional al comunității maghiare din Bihor, Satu-Mare și Oradea ca, la intrarea în recent renovatul Palat de Justiție din Oradea, denumirea instanțelor judecătorești care își desfășoară activitatea în această clădire să fie inscripționată și în limba maghiară, nu doar în cea română. De asemenea, considerăm că istoricul clădirii ar trebui inscripționat și în limba maghiară. Respectarea procedurilor legale au constituit obiectul întrebării mele adresate ministrului Justiției”, a afirmat deputatul UDMR, Cseke Attila, făcând apel la prevederile constituționale, potrivit cărora cetățenii români aparținând minorităților naționale au dreptul să se exprime în limba maternă în fața instanțelor de judecată, în condițiile legii organice.
Deputatul a precizat, totodată, că, potrivit recensământului populației din anul 2011, în municipiul Oradea populația de etnie maghiară reprezintă 23,07%, iar în județul Bihor proporția acestei comunități este de 24,02%. În județul Satu Mare, pentru care curtea de apel competentă teritorial este cea din Oradea, locuitorii de etnie maghiară reprezintă 34,70% din totalul populației județului.
În întrebarea adresată, Cseke Attila a atras atenția ministrului Justiției și asupra statutului de monument istoric a clădirii: ”Într-o țară și un municipiu care se consideră adepte a valorilor europene, având în vedere și statutul de monument istoric categoria B a clădirii și a potențialului turistic ridicat datorat arhitecturii deosebite a imobilului, credem că ar fi indicată și inscripționarea istoricului clădirii în cel puțin o limbă de circulație internațională, de preferat în limba engleză. Prin întrebarea adresată ministrului de resort am solicitat detalii cu privire la demersurile ministerului pentru implementarea drepturilor constituționale”.
Clădirea în care funcționează instanțele judecătorești din municipiul Oradea este o clădire reprezentativă, construită în stil eclectic la sfârșitul secolului al XIX-a cu destinația de a deservi sistemul judiciar. Proiectul de reabilitare al Palatului de Justiție din Oradea se apropie de finalizare, urmând a fi inaugurat în perioada imediat următoare. Reabilitarea a fost finanțată printr-un acord de împrumut, încheiat între BIRD (instituție aparținând Băncii Mondiale) și Guvernul României.