Cseke Attila: Guvernul să nu regionalizeze posibilitățile de plată ale contribuabililor

Cseke Attila: Guvernul să nu regionalizeze posibilitățile de plată ale contribuabililor

„Este inadmisibil modul în care, prin emiterea unui ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), se încearcă schimbarea competenței teritoriale a activității de administrare a contribuabililor mijlocii din marea majoritate a județelor României. O serie de proceduri administrative și fiscale ce puteau fi efectuate în municipiul Oradea, îi vor obliga pe acești contribuabili să efectueze deplasări de mai mult de 100 de km, chiar și 200 km în unele cazuri, pentru a-și îndeplini obligațiile impuse prin ordinul ANAF. Acest tip de măsuri nu fac decât să îndepărteze cetățenii de administrație deoarece, în acest caz, nu mai putem vorbi de respect față de contribuabil, principiu care stă la baza activității instituției, prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 520/2013, privind organizarea și funcționarea ANAF”, a arătat, în declarația sa, deputatul UDMR, Cseke Attila, la inițiativa căruia, toți deputații și senatorii județului Bihor, au semnat o scrisoare de protest adresată președintelui ANAF, Gelu-Ștefan Diaconu, prin care solicită reanalizarea urgentă a situației create și revenirea la modalitatea de organizare a activității de administrare a contribuabililor mijlocii, așa cum era în vigoare anterior datei de 1 februarie 2016.

Potrivit Ordinului nr. 3649 emis de președintele ANAF la data de 15 decembrie 2015,  Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice cu sediul la Cluj, preia gestionarea activității fiscale a contribuabililor mijlocii din regiunea Nord-Vest, mai exact din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

În cazul județului Bihor, aplicarea acestui ordin înseamnă că 1.082 de contribuabili, a căror obligații fiscale erau administrate până în prezent la Oradea de către administrația județeană de finanțe publice, vor trebui, de la 1 februarie, să se deplaseze la Cluj, pentru a-și declara activitatea fiscală. 

În scrisoarea de protest înregistrată marți, 9 februarie, la ANAF, parlamentarii cer reexaminarea și abrogarea ordinului președintelui ANAF și revenirea la sistemul anterior de organizare a activității de administrare fiscală.

"E o bucurie pentru mine faptul că toți cei 17 senatori și deputați ai județului Bihor, indiferent de apartenența lor politică, au fost unanim de acord și au semnat scrisoarea de protest, pe care am înregistrat-o marți, 9 februarie, la sediul central al ANAF. Am solicitat, pe această cale, reanalizarea și abrogarea ordinului deoarece acesta contravine principiului prin care se dorește simplificarea procedurii de funcționare a instituțiilor publice, respectiv apropierea acestor servicii de contribuabili”, a declarat deputatul UDMR, Cseke Attila, referitor la inițiativa sa de formulare a unei scrisori de protest.  

Politicianul a precizat, de asemenea, că din punct de vedere juridic, în cazul proiectului ordinului nu a fost îndeplinită obligația de transparență decizională, acesta nefiind supus dezbaterii publice, astfel că aprobarea sa contravine legilor aflate în vigoare, în consecință, ordinul trebuie abrogat.  

pe aceeași temă

Hírlevél