Deputații UDMR despre imigrație la Izvorul Mureșului
Pe 11 iulie ac. Deputații europeni Iuliu Winkler și Csaba Sógor au susținut o dezbatere pe tema migrației la Tabăra UE organizată de Conferința Tineretului Maghiar din România (CTMR), Prezidiul Executiv al UDMR și Fundația Kós Károly Akadémia la Izvorul Mureșului.
Dintre numeroasele probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent migrația și problemele de azil sunt cele mai mari provocări. Când vorbim de migrație trebuie să facem diferență între solicitanții de azil și migrația economică. Aceasta din urmă a existat întotdeauna în UE, și va continua să existe atâta timp cât vor exista diferențe între standardele de viață și de dezvoltare economică între regiuni, țări și continente - a spus Iuliu Winkler.
Csaba Sógor a subliniat că în prezent trăim într-o eră a migrației, iar scara acesteia din ultimii 50-60 de ani este fără precedent în istorie. 3,2% din populația lumii, 232 de milioane de oameni au plecat undeva în lume și aproximativ 72 de milioane de imigranți au sosit în UE. Numărul refugiaților politici reprezintă în jur de 60 de milioane de oameni iar jumătate dintre aceștia sunt, în mod tragic, copii - a explicat europarlamentarul.
Csaba Sógor a menționat că au existat și momente în istoria Europei când oamenii părăseau acest continent: între 1846-1939 aproximativ 60 de milioane de oameni a plecat în SUA, ceea ce a reprezentat 10% din creșterea naturală a populației Europene. Între al doilea război mondial și 1960 o jumătate de milion de oameni părăsit Europa în fiecare an. Între 1960-1973, până la criza petrolului Europa a primit migrați: în 1971 două milioane de muncitori străini trăiau deja în Germania. Potrivit statisticilor actuale, 60 de milioane de migrați vor veni în Europa până în 2060. Dacă nu găsim o soluție satisfăcătoare pentru a face față acestei provocări, putem asista la o catastrofă umană pe scară largă.
Iuliu Winkler a subliniat faptul că afluxul de refugiați spre Europa este rezultatul unor războaie civile din țările nord-africane și din Orientul Mijlociu și a prăbușirii administrațiilor publice. Când adresăm această problemă trebuie să ne gândim atât cu inima cât și cu mintea. În mod evident, avem nevoie de o legislație clară și de o politică integrată în această privință. Trebuie să luăm în considerare faptul că acești oameni vor să își salveze viața, și să se refugieze de anihilarea familiilor lor în țările lor de origine - a subliniat Winkler.
Csaba Sógor a vorbit despre aspectele umanitare ale politicii UE în materie de azil, despre dificultățile întâmpinate în implementarea Regulamentului de la Dublin, precum și despre eșecul Europei în integrarea migranților în societățile europene. Dacă nu tratăm această problemă în mod corespunzător, criza refugiaților ar putea slăbi ideea Europei în sine, a declarat eurodeputatul, adăugând că în opinia sa Europa trebuie să acționeze în mod responsabil, ținând cont de eșecurile noastre din trecut.