Intergrupul pentru Minorități din PE a adopta o rezoluție în cazul Liceului

Intergrupul pentru Minorități din PE a adopta o rezoluție în cazul Liceului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe

Intergrupul pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale din cadrul Parlamentului European (PE) întrunit, joi, la Strasbourg a adoptat o rezoluție prin care își exprimă solidaritatea față de acțiunile comunității maghiare din România în cazul renaționalizării clădirii Liceului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.

În cadrul întrunirii, deputații Iuliu Winkler și Sógor Csaba (UDMR, PPE) au făcut o prezentare a situației  create de renaționalizarea imobilului în care funcționează Liceul "Székely Mikó" care aparține de drept Bisericii Reformate din Ardeal.

Iuliu Winkler a vorbit despre demersurile pe care UDMR le-a făcut la nivelul instituțiilor din România și de la Bruxelles, inclusiv la nivelul comisarului pentru Justiției, Viviane Reding, despre abuzul comis împotriva Bisericii Reformate din Ardeal căreia i s-a confiscat, pentru a doua oară, un imobil ce-i aparține, dar și despre faptul că trei persoane, care au aplicat legea în vigoare în România în acest caz, au fost condamnate penal în prima instanță.

Deputatul european al UDMR s-a referit și la procesul de restituire a proprietăților care au aparținut comunității maghiare și bisericilor istorice din Ardeal la care România s-a angajat în procesul de aderare la UE, acesta fiind înglobat în criteriile politice al Tratatului de la Copenhaga. "Procesul de restituție a decurs greoi de-a lungul anilor, iar acum este pur și simplu blocat în privința restituirii proprietăților care au aparținut comunității maghiare și bisericilor istorice din Ardeal înainte de a fi confiscate de regimul comunist. (...) UDMR este decisă să uzeze și pe mai departe de toate instrumentele democratice și instituționale atât la Bruxelles, cât și la București pentru a debloca acest proces de restituire, dar și pentru a se face dreptate în cazul liceului din Sfântu Gheorghe, a cărui renaționalizare o considerăm un atac la adresa comunității maghiare, dar și, în general, un precedent periculos în privința respectării dreptului de proprietate în România", a spus Iuliu Winkler.

În ceea ce privește condamnarea penală în primă instanță a celor trei persoane care au făcut parte din Comisia Națională de Restituție, printre care se numără și secretarul de stat Markó Attila, deputatul european al UDMR a afirmat că situația creată este "de-a dreptul kafkiană". Iuliu Winkler a arătat că cei trei au fost condamnați de o instanță penală pentru că au aplicat prevederile legii în vigoare în privința restituirii unui imobil către Liceul "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe. Această decizie este contrară sentinței civile dată în aceeași cauză în anul 2006, care consacra legal dreptul de proprietate a Bisericii Reformate din Ardeal asupra clădirii aflate în cauză

La rândul său,  deputatul european Sógor Csaba a vorbit despre lentoarea procesului de restituție a proprietăților care au aparținut bisericilor și cultelor religioase din Transilvania confiscate abuziv de regimul comunist. Parlamentarul european a arătat că, în ultimii 10 ani, de la intrarea în vigoare a Legii 501/2002, procentul de restituire a ajuns la aproximativ 35% în cazurile amintite.

Referindu-se la cazul Liceului "Székely Mikó", Sógor Csaba a afirmat că acesta poate fi interpretat ca un atac la întreaga comunitate maghiară, dar și ca pe un semnal în privința renunțării pentru totdeauna la restituirea proprietăților către biserici și culte religioase, cu atât mai mult cu cât anterior, guvernul a manifestat intenția de a anula posibilitatea retrocedării în natură  a unor bunuri. El a mai spus că, la intervenția UDMR, această intenție a fost abandonată.  

Membrii Intergrupului pentru Minorități din PE au căzut de acord asupra faptului că Bruxelles-ul, respectiv Comisia Europeană (CE), trebuie să renunțe la practicarea de dublu standard în privința abordărilor pe care le în privința respectării dreptului minorităților naționale în statele membre. Deputații europeni prezenți la întrunire au decis să sprijine demersurile UDMR referitoare la continuarea și accelerarea procesului de restituire a proprietăților confiscate abuziv de regimul comunist.

Membrii Intergrupului pentru Minorități consideră cazul Liceului "Székely Mikó" un semnal de alarmă în ceea ce privește funcționarea statului de drept în România care poate fi pus în contextul ultimelor evoluții de scena politică de la București care, de altfel, au fost dezbătute, miercuri, în plenul de la Strasbourg.

pe aceeași temă

Hírlevél