Învățământul în limba maternă, bisericile și UDMR, piloni în lupta pentru păstrarea identității

Învățământul în limba maternă, bisericile și UDMR, piloni în lupta pentru păstrarea identității

Învățământul în limba maternă, bisericile istorice maghiare și reprezentarea comunității sunt pilonii în lupta pentru păstrarea identității, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European, luni, în cadrul unui forum cetățenesc care a avut loc în comuna maramureșeană Coștiui.

”La hotarele Transilvaniei, aici în Maramureșul istoric sau în sudul Transilvaniei, comunitățile maghiare se luptă cu aceleași probleme. Aici, la Coștiui, sau acasă la mine, în județul Hunedoara, avem același obiective și provocări. Pilonii  luptei împotriva asimilării și pentru păstrarea identității maghiare sunt învățământul în limba maternă, bisericile istorice maghiare și  UDMR, reprezentantul legitim al comunității. Pentru împlinirea aspirațiilor noastre putem să obținem sprijinul UE pentru parteneriatele dintre comunitatea majoritară  și minorități. Vor avansa mai rapid acele comunități care recunosc că nu este un dezavantaj sau un pericol colaborarea cu comunitatea maghiară, ba chiar este un avantaj pentru că multiculturalitatea, respectul reciproc privind cultura, limba și valorile celuilalt aduc întreaga comunitate mai aproape de Europa”, a spus Iuliu Winkler.

 

”Poate că mulți se gândesc că Bruxelles-ul e departe, că nu este nevoie de comunitățile szórvány (comunități care trăiesc în minoritate absolută –n.n.), dar la alegerile europarlamentare din 25 mai, comunitatea maghiară din România va avea succes doar dacă și cele mai mari, dar și cele mai mici comunități, cum sunt cele mai îndepărtate comunități din granițele Transilvaniei la est și la sud, vor simți care e miza acestui vot. Puterea noastră este dată de aceia care votează UDMR”, a afirmat candidatul UDMR.

 

În cadrul discuțiilor, el a remarcat faptul că în Coștiui membrii comunităților maghiare, române și ucrainene își caută locul într-o lume schimbătoare referindu-se la faptul că, în trecut, aici era o zonă bogată cu mine de sare, iar acum locuitorii trăiesc preponderent din agricultură.

 

De altfel, cei prezenți au fost extrem de interesați de plățile directe pe suprafață și de fondurile europene. Europarlamentarul UDMR a vorbit despre noua Politică Agricolă Comună și le-a propus proprietarilor din Coștiui să-și înființeze asociații de fermieri. ”În această zonă asocierea nu este o tradiție, dar la proiectele europene cei care sunt asociați sunt în avantaj, iar cei care își lucrează singuri pământul primesc mai puține subvenții”, a precizat Iuliu Winkler.

 

Gazda întâlnrii  a fost președintele UDMR din Maramureșul istoric, Béres István, și Herea Aurélia, președintele Organizației locale a UDMR. La discuții a participat și viceprimarul localității Rona de Sus, Ioan Ruscovan, membru al comunității ucrainene, el a fost candidat la alegerile locale din partea Uniunii Democratice a Ucrainenilor din România.

 

Caravana europarlamentarului Iuliu Winkler se află, marți, la Cluj.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél