Molnár Zsolt: Vrem finanțare predictibilă pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale Fotó: Fotografia de: Banga Előd-Ernő

Molnár Zsolt: Vrem finanțare predictibilă pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale

România trebuie să recunoască eforturile ONG-urilor sociale, nu doar la nivel declarativ, ci și la modul concret, elaborând o strategie pe termen lung prin care creează un mediu sigur, economic și moral pentru ca aceste organizații să își desfășoare activitatea în condiții normale, deoarece au preluat foarte multe din atribuțiile statului. În urma întâlnirii din luna februarie cu reprezentanții organizațiilor civile, CRU a adoptat o hotărâre cu scopul de a sprijini și facilita situația ONG-urilor din acest domeniu. Unul din pașii concreți efectuați în acest sens a fost inițierea mai multor proiecte de lege privind îmbunătățirea serviciilor sociale”, a declarat deputatul UDMR, Molnár Zsolt, în cadrul conferinței organizată azi, 7 aprilie, la București de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

La evenimentul intitulat „Politici publice pentru servicii sociale accesibile - Construim poduri între furnizorii de servicii sociale” au fost prezenți reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Guvernului și organizațiilor civile, respectiv politicieni.

Molnár Zsolt a atras atenția, în discursul său, asupra faptului că legile aflate în vigoare privind sistemul de asistență socială necesită ample modificări, întrucât nu garantează sustenabilitatea sistemului privat care furnizează servicii sociale.

„Rolul nostru acum este de a modifica cât mai curând prevederile contradictorii din sistemul legislativ aflat în vigoare. Trebuie să ne concentrăm pe eliminarea contradicțiilor existente și pe formularea unor modificări concrete cu scopul de a diminua volumul de muncă administrativă pentru organizațiile civile, deoarece aceste reguli subminează activitatea acestora. Totodată, România are nevoie de un Cod Social cuprinzător, care să includă acele garanții guvernamentale necesare funcționării în condiții de siguranță și a predictibilității  sistemului de finanțare”, a afirmat deputatul UDMR.

El a mai adăugat că strategiile politice și guvernamentale ar trebui să se axeze în primul rând pe așteptările sferei civile, iar acest lucru este posibil numai dacă există reciprocitate în procesul de consultare și încearcă să găsească împreună soluții pentru cererile existente.

În acest context, Molnar a reiterat faptul că, în baza propunerilor formulate de organizațiile civile furnizoare de servicii sociale, UDMR a depus o propunere de modificare a legii privind extinderea posibilităților de finanțare privată a organizațiilor civile, în interesul creșterii numărului de donații efectuate în acest scop.

În cadrul aceluiași dialog, s-a conturat și o propunere care ar soluționa și o serie de probleme de aceeași natură, existente în cazul centrelor de copii.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél