Oradea sănătoasă!
Oradea Sănătoasă se bazează pe un turism care se dezvoltă prin evenimente şi evidenţierea particularităţilor oraşului – consideră Cseke Attila candidatul Uniunii Democrate Maghiare din România la Pimăria Municipiului Oradea. El a prezentat joi în cadrul unei conferințe de presă argumente pentru valorificarea moștenirii istorice orădene, inclusiv prin marcarea ”Meridianului 0” care a ”trecut” timp de peste 200 de ani prin Cetatea Oradea.
Cseke Attila a declarat că orașul are nevoie de un brand specific Oradiei, care poate fi oferit de domeniile de excelență ale orașului: cultura, sportul, sănătatea şi educaţia. Dintre acestea, cultura ar putea avea un rol decisv în dezvoltarea turismului.
”Posibilităţile oferite de Oradea trebuie gestionate şi exploatate la adevărata lor valoare: să arătăm lumii întregi renumele de care trebuie să se bucure orașul nostru. Trebuie să-i facem pe orădeni să fie mândri că sunt orădeni, iar această identitate orădeană poate fi întărită și pin realizarea unei Cărţi de istorie locală, posibil curs opţional în învăţământul gimnazial. Trebuie să îi facem pe orădeni să se identifice cu mândrie cu localitatea lor, cu oraşul unde trăiesc. Oradea are nevoie de manifestări şi evenimente culturale, sportive la nivel internaţional la care să vină participanţi din străinătate care să ducă în lume faima şi renumele Oradiei. Cetatea este locul ideal pentru a înfiinţa aici o Casă a Artiştilor, un ansamblu multifuncţional cu ateliere, spații de expoziţii, de vânzare şi de târg. Munca artiștilor atrage respect şi recunoaştere, chiar şi internaţională, nu numai pentru creatorii de valori artistice, dar inclusiv pentru Oradea. Spre exemplu, putem organiza un Festival Gastronomic European, împreună cu localităţile înfrăţite din Spania (Coslada), Italia (Mantova), Franţa (Ceyrat), Ungaria (Debrecen), Izrael (Givatayim) şi Suedia (Linköping). Cu implicarea acestora, un astfel de eveniment gastronomic internaţional ar putea să aibă în fiecare zi un specific naţional sau al unei zone, care să se încheie în ultima zi, cu gastronomia şi bucatele din zona noastră specifică: Oradea şi Bihor.
Avem multe posibilități, dar noi nu profităm nici de ceea ce avem în Oradea şi de care am putea fi mândri. Avem înmormântate în catedrala din cetate, cel puţin 4 capete încoronate: Ladislau I al Ungariei, regina Beatrix de Luxemburg, soţia lui Carol Robert de Anjou, regina Maria de Ungaria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg. În 1367, a fost înmormântată şi Elisabeta, soţia ducelui Wladislaw de Opole, fiica lui Nicolae Alexandru Basarab.
Un alt punct de atracție ar putea fi meridianul zero (azi la Greenwich), de referinţă pentru realizarea hărţilor de navigaţie din perioada umanistă, care, conform documentelor, între anii 1464-1667, trecea prin Oradea, deasupra unuia dintre turnurile fostei Bazilici romano-catolice din cetate. Stabilirea poziţiei meridianului zero la Oradea se datorează episcopului Ioan Vitez, dascălul copiilor lui Iancu de Hunedoara. El a avut şi iniţiativa construirii primului observator astronomic dn Europa la Oradea, ajutat fiind de fizicianul vienez Georg Peuerbach. Astfel, timp de 203 ani, meridianul zero trecea prin Oradea. Rezultatele observaţiilor astronomice efectuate aici au fost folosite de navigatorii din perioada marilor descoperiri geografice. Fără Oradea şi fără meridianul 0 care trecea prin Oradea, Cristofor Columb n-ar fi descoperit America. Este cunoscut faptul că temerarul navigator a purtat peste Atlantic un exemplar din “Tabulas Varadienses” (Tabelele Orădene), întocmit de Georg Peuerbach (care prezintă poziţiile lunii şi ale planetelor) pentru a calcula longitudinea folosindu-se de poziţia Lunii. Un alt navigator, la fel de celebru, Amerigo Vespucci aminteşte în memoriile sale cum a învăţat să măsoare longitudinea din aceste tabele.
Astfel, Oradea a avut astfel o contribuţie enormă la descoperirea Americii şi la toate evenimentele deosebite scurse în perioada în care Tabelele orădene şi meridianul de referinţă zero erau la Oradea. Trebuie să exploatăm acest fapt!
Pentru macarea acestor 203 de ani, propun un monument în stil renascentist care să redea acest rol foarte important al oraşului în dezvoltarea umanităţii, cu reprezentarea celor doi importanţi actori ai vremii – Ioan Vitez şi fizicianul vienez Georg Peuerbach, acesta din urmă în mână cu un astrolab cât şi printr-o linie care să simbolizeze primul meridian care a trecut deasupra unuia dintre turnurile fostei Bazilici din Cetatea Oradea.”