Oradea sănătoasă: circulație rațională!

Oradea sănătoasă: circulație rațională!

Circulația din intersecția cea mai problematică din Oradea poate fi simplificată pin realizarea unor pasaje supra- și subterane – a declarat Cseke Attila, candidatul Uniunii Democrate Maghiare din România la Pimăria Municipiului Oradea. Marți în cadrul unei conferințe de presă al a prezentat proiectul de rezolvare problemei sensului giratoriu ”Cele Trei Crișuri”, inclusiv sursa de finanțare a acestuia.

”În cursul dimineţii şi seara traficul rutier este îngreunat foarte mult, iar şirurile de maşini sunt interminabile. Câteodată, îţi trebuie 25-30 de minute să ajungi de la Gară la pod şi să treci de această intersecţie. Problemele sun create de ciculația mașinilor care virează la stânga venind de pe Calea Clujului sau dinspre cartierul Nufărul spre centrul orașului. Eu propun construirea a două pasaje subterane pentru aceștia, concomitent cu realizarea unui pasaj suprateran pentru circulația ”înainte” între podul Dacia (dinspre gară) și cartierul Nufărul. Acesta din urmă ar asigura circulația continuă, neîntreruptă pentru toţi cei care se deplasează drept înainte în ambele direcţii, iar benzile de circulație pentru dferite direcții nu s-ar mai intersecta. Totodată, mai este nevoie de un pasaj pietonal subteran care să facă legătura între Centrul Civic și Cetatea Oradea, azi acest acces fiind mult îngreunat.

Finanțarea lucrărilor se poate asigura din Axa prioritară 1 din Programul Operațional Regional (POR), Planurile Integrate de Dezvoltare ale polilor de dezvoltare urbană (PIDU) unde mai există fonduri disponibile. Din această sursă se poate sprijini dezvoltarea durabilă a oraşelor, infrastructura publică urbană: crearea şi modernizarea spaţiilor publice urbane, printre care pasaje supra- şi subterane.”

pe aceeași temă

Hírlevél