Reforma constituțională și  a justiției, soluția pentru conflictele instituționale din România

Reforma constituțională și a justiției, soluția pentru conflictele instituționale din România

Reforma constituțională și o adevărată reformă a justiției reprezintă soluția de durată pentru conflictele instituționale din România și pentru garantarea dreptului la proprietate, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) într-o intervenție scrisă transmisă în cadrul dezbaterii pe tema situației politice din România care a avut loc în plenul Parlamentului European (PE) reunit, miercuri, la Strasbourg.

"Comunitatea maghiară din România, care, prin dimensiunea sa de 1,5 milioane de cetățeni, este cea mai numeroasă comunitate minoritară din UE, este ferm atașată principiilor și valorilor europene în organizarea și funcționarea statului de drept. UDMR, reprezentanta legitimă a acestei comunități, a parcurs în ultimele luni, asemenea celorlalte forțe politice din România, o perioadă zbuciumată. Scindarea societății, suspendarea președintelui României, criza instituțională și politică ne-au pus în fața unor decizii dificile. Pe lângă criza generală, comunitatea mea s-a confruntat și cu o lovitură dată unuia dintre dezideratele noastre specifice care rezultă din istoria și tradițiile noastre - restituirea către comunitate a bunurilor abuziv confiscate de regimul comunist", a arătat parlamentarul european în intervenția sa.

Iuliu Winkler a amintit faptul că aproape 30.000 de oameni au protestat, în 1 septembrie, la Sfântu Gheorghe împotriva deciziei abuzive de renaționalizare a clădirii Liceului "Székely Mikó", legal restituită, în 2002, Bisericii Reformate din Ardeal.

"Această decizie a ignorat total principiile statului de drept și a pus sub semnul întrebării garantarea dreptului de proprietate a comunităților și a bisericilor istorice maghiare", a mai afirmat deputatul european al UDMR.

În cadrul dezbaterii din plen, problema renaționalizării clădirii Liceului "Székely Mikó" a fost ridicată și de deputatul european Sógor Csaba (UDMR, PPE).

Deputații europeni au dezbătut situația politică din România marcată de disensiunile provocate de referendumul pentru suspendarea președintelui, aceasta nefiind, însă, însoțită de o rezoluție. Poziția Comisiei Europene a fost prezentată în cadrul dezbaterii de către Viviane Reding, comisarul pentru Justiție, Drepturile Omului și Cetățenie. Dezbaterea a fost organizată la solicitarea PPE.

pe aceeași temă

Hírlevél