România respinge zi cu zi drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități

România respinge zi cu zi drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități

În România persoanele cu dizabilități se înfruntă cu mai multe obstacole, în loc să i se îmbunătățească situația pe piața de muncă. Guvernul a adoptat recent o ordonanță de urgență prin care existența acestor 2000 de persoane este pus în pericol - a semnalat Csaba Sógor la Bruxelles în ziua de joi a dezbaterii parlamentare despre implementarea strategiei europene de dizabilitate.

Uniunea Europeană numără 80 milioane de persoane care își duc viața cu o oarecare dizabilitate. O mare proporție a acestui grup de cetățeni trăiește în sărăcie din cauză că nu poate contribui corespunzător la societate, nici la economie. Conform statisticilor, 25% dintre persoanele cu dizabilități au acces la piața de muncă.

Europarlamentarul Csaba Sógor crede că sistemul român are o deficiență: persoanele cu dizabilități în condiții bune de sănătate sunt trimise la ajutor social în loc să fie îndrumate pe piața de muncă să găsească joburi după abilitățile lor.

Politicianul UDMR i-a cerut liderilor Uniunii Europene să implementeze dispozițiile ONU despre drepturile persoanelor cu dizabilități, să îmbunătățească coordinarea UE și să pună în aplicare măsuri de susținere în toate staturile membre. 

pe aceeași temă

Hírlevél