Ruinele cetății de la Racu vor fi explorate
Primăria Racu (județul Harghita) a organizat o întâlnire vineri, 20 februarie pentru a discuta explorarea arheologică a unei cetăți situate în apropierea localității. Primarul și deputatul european Csaba Sógor au avut inițiativa de a organiza această întâlnire, la care au participat și arheologul István Botár, care a prezentat istoria cetății și specialistul Szabolcs Fazakas, care a subliniat potențialul turistic și oportunitățile pe care le-ar crea pentru comunitate.
"Scopul este de a reînvia legenda cetății și de a o folosi pentru proiecte comunitare"- a spus primarul Attila Császár, care i-a cerut sprijinul deputatului european la finele anului trecut.
Eurodeputatul UDMR a spus că se alătură acestui proiect cu mare drag, pentru că pe lângă valoarea sa istorică, acesta ar putea fi și o bună oportunitate economică. "Am sprijinit un proiect similar la Văcărești, unde am găsit rămășițele unei așezări din secolul al XII-lea la conacul Sándor. Un proiect arheologic ca acesta poate descoperi noi informații cu privire la istoria și valorile unei comunități " – a explicat Csaba Sógor. În opinia sa, proiectul ar putea aduce noi turiști în zonă și acest exemplu are trebui urmat și de alte comune din Ținutul Secuiesc.
Arheologul István Botár a vorbit despre contextul istoric al cetății păgâne, care probabil datează din epoca Árpád, secolul al XIII-lea, fiind abandonată în perioada Anjou, secolul XIV. În anii 1950 au fost efectuate săpături în zonă și s-a constatat că cetatea a dispus și de un turn rezidențial. "În cazul în care acest lucru se dovedește a fi adevărat, vorbim despre reședința unei familii nobile, ceea ce ar însemna că a existat o așezare în zonă la momentul respectiv" - a subliniat arheologul. Specialistul Szabolcs Fazakas a subliniat că valoarea reală a proiectului constă în reînvierea legendelor locale și a tradițiilor. Lucrările vor începe în acest an, cu descoperirea turnului rezidențial și a împrejurimilor, urmând să se elaboreze un plan turistic.