Transilvania va putea să atragă și mai multe fonduri europene între 2014-2020
UDMR își dorește o Transilvanie înfloritoare, o regiune ale cărei sate și orașe să ajungă la standarde cu adevărat europene, iar acest lucru se poate înfăptui și cu ajutorul fondurilor europene, a declarat, joi, la Sfântu Gheorghe, într-o conferință de presă, deputatul european Iuliu Winkler, candidatul UDMR la Parlamentul European.
Potrivit lui Winkler, în mediul rural și urban din Transilvania se văd deja progrese din punct de vedere al dezvoltării și modernizării, iar acestea au fost posibile și datorită atragerii de finanțări europene.
Deputatul european a afirmat că, în urma unor calcule pe care le-a făcut personal, a ajuns la concluzia că în ultimii șapte ani cele 16 județe transilvănene au contribuit, în total, la bugetul UE cu 3,3 miliarde de euro, dar au primit finanțări de la bugetul european 8,3 miliarde. ”Toți transilvănenii au beneficiat de acești bani. E vorba despre un beneficiu de 5 miliarde de euro, iar acesta cred că este un argument suficient pentru a fi euro-optimiști, dar și mai ambițioși în a atrage și mai multe fonduri europene. Transilvania este un beneficiar net al finanțărilor europene”, a spus Iuliu Winkler.
Candidatul UDMR a reiterat faptul că România este pe ultimul loc din punct de vedere al performanței în absorbția de fonduri europene, dar este și un beneficiar net din punct de vedere al balanței dintre contribuția sa la bugetul UE și finanțările europene atrase.
”Conform proiecțiilor Ministerului de Finanțe și al BNR, la finalul 2014, la 8 ani de la aderare, vom fi ajuns să contribuim cu 10, 8 miliarde de euro la bugetul UE, dar vom atrage 29, 9 miliarde de euro”, a subliniat Winkler. El a adăugat că nu trebuie uitat faptul că în Parlamentul European s-a obținut pentru România și Slovacia un an în plus în vederea consumării de fonduri europene din alocările necheltuite din vechiul cadru financiar multianual 2007-2013. ”Spre deosebire de restul statelor membre, România și Slovacia vor putea consuma fondurile alocate și necheltuite în 2014, 2015 și 2016”, a adăugat deputatul european.
”România are un mare potențial de absorbție de fonduri. Noi, UDMR, dorim ca acest potențial să fie valorificat într-o măsură cât mai mare. Noi dorim ca județele în care trăiesc comunități maghiare să fie printre primele din punct de vedere al atragerii a unor finanțări europene cât mai consistente. Fondurile europene înseamnă modernizare, localități care se înfrumusețează, servicii publice, rețele de apă, canalizare, transport și comunicații, dar înseamnă și mai multă bunăstare și pentru cei care locuiesc în mediul rural. (...)Plățile directe pe suprafață în noua perioadă de programare se vor dubla, în următorii șapte ani, media acestora se va dubla de la 5,7 miliarde euro plăți directe în agricultură la 10, 4 miliarde”, a mai spus Iuliu Winkler.
Europarlamentarul a mai amintit faptul că UDMR a realizat Planul de dezvoltare Transilvania 2020, care identifică prioritățile de dezvoltare, cu ajutorul finanțărilor europene, ale acestei regiuni în următorii 7 ani.
La conferința de presă au participat președintele Consiliui Județean Covasna, Tamás Sándor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.