UDMR: Indexarea pensiilor pentru persoanele care înainte de anul 1990 au fost trimise la muncă forțată sub pretextul efectuării serviciului militar obligatoriu

UDMR: Indexarea pensiilor pentru persoanele care înainte de anul 1990 au fost trimise la muncă forțată sub pretextul efectuării serviciului militar obligatoriu

Grupul UDMR din Parlament a înregistrat, ieri, la Comisia de specialitate a Camerei, o propunere legislativă în vederea modificării Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Inițiatorii proiectului de lege, deputații Kerekes Károly și Korodi Attila, propun indexarea pensiilor pentru categoriile de persoane care, înaintea datei de 1 ianuarie 1990, în perioada efectuării stagiului militar obligatoriu, au prestat activități fizice executând lucrări și construcții în diverse domenii ale economiei naționale: exploatare minieră, rafinării petroliere, agricultură, respectiv Canalul Dunăre-Marea Neagră. 

Deputatul UDMR, Kerekes Károly, a declarat că legislația din domeniul pensiilor aflată în vigoare prevede faptul că stagiul militar constituie stagiu de cotizare asimilat, iar în calculul punctajului lunar se are în vedere 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. Acesta a menționat, de asemenea, că în perioada regimului comunist, militarii în termen își desfășurau activitatea în condiții de muncă extrem de periculoase și precare.

 

”Dacă o persoană fizică/civilă, prestează muncă fizică în astfel de condiții, conform legilor în vigoare, este încadrată în categoria I de muncă. Astfel, este nedrept pentru respectivii militarii în termen faptul că li se calculează doar 0,25 punctaj individual de pensie, pentru perioada în care au muncit în condiții extrem de dificile și dăunătoare. Măsura reparatorie propusă de UDMR constă în majorarea valorii punctelor de pensie cuvenite cu 50, respectiv 25 la sută, proporțional cu perioada lucrată și în funcție de încadrarea în grupele I și/sau II de muncă a unității economice respective sau a locului de muncă, respectând clasificația în vigoare în acea perioadă și în corelație cu normele în vigoare în prezent”, a afirmat Kerekes Károly.

 

Deputatul a adăugat, totodată, că potrivit inițiativei UDMR, nu numai soldații vor beneficia de creșterea punctului de pensie ci, de asemenea, și acei civili care au fost înrolați pentru serviciu militar extraordinar.

 

„Trebuie să acordăm despăgubiri morale și materiale tuturor persoanelor care, în perioada fostului regim, sub pretextul efectuării serviciului militar obligatoriu, au prestat muncă fizică în condiții deosebit de dificile. Prin urmare, am elaborat această lege prin care propunem indexarea pensiilor pentru pensionarii care fac parte din categoriile menționate", a informat deputatul Korodi Attila, unul din inițiatorii modificării legislative. Politicianul UDMR a reiterat faptul că, în anul 2002, la inițiativa Asociației foștilor militari din detașamentele de muncă forțată, a fost votată o lege similară în scop compensator. Însă respectivul act normativ, Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 a reprezentat un gest reparator pentru acei militari în termen care au executat diverse lucrări și construcții pe care ministerele le aveau în plan sau au contribuit masiv la îndeplinirea normelor de producție în diferite unități economice.

 

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România dorește să remedieze acest aspect prin proiectul legislativ înregistrat, ieri, la Camera Deputaților.

pe aceeași temă

Hírlevél