UDMR îşi înnoieşte politica pentru comunităţile maghiare care trăiesc în minoritate absolută

UDMR îşi înnoieşte politica pentru comunităţile maghiare care trăiesc în minoritate absolută

UDMR a depăşit perioada marcată de "magia elaborării de strategii" şi a trecut la realizarea de proiecte concrete necesare comunităților din diaspora Transilvană, a declarat parlamentarul european Iuliu Winkler, marți după-amiază, la Budapesta, cu prilejul ședinței de constituire a Grupului de lucru denumit „Szórvány şi diaspora", care va funcționa în cadrul Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic.


Vorbind despre comunităţile maghiare din Transilvania care trăiesc în minoritate absolută, deputatul european, care este şi liderul Grupului Szórvány din cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), a arătat că, într-o abordare tradițională, acestea se sprijină pe școală și biserică, dar în realitate ele au nevoie și de reprezentare la nivel politic.

"La data de 12 noiembrie, UDMR a organizat la Deva o conferinţă dedicată comunităților din diaspora Transilvană, în cadrul căreia am făcut un bilanţ al politicii noastre din acest domeniu. Am reuşit să depăşim etapa marcată de magia elaborării de strategii, trecând la realizarea de proiecte concrete. Cele mai importante programe pornite cu mai mult de un deceniu în urmă au început să dea roade, fiind dedicate consolidării școlilor maghiare, dar și înființării de noi instituţii educaţionale, fondării de noi centre culturale pentru maghiarii din comunităţile din diasporă, sprijinirii cadrelor didactice care fac naveta. După anul 2000, aceste programe au generat inclusiv reţele pe baza cărora putem să continuăm munca noastră de consolidare a comunităţilor din diasporă", a declarat Iuliu Winkler.

UDMR, atentă la recentele provocări, a decis, în cadrul conferinţei de la Deva, să-şi înnoiască politica consacrată comunităţilor maghiare care trăiesc în minoritate absolută. „Cele mai importante elemente ale politicii pentru diasporă de până acum vor rămâne în continuare, urmând a fi completate inclusiv cu proiecte pentru comunităţile maghiare care trăiesc în marile centre urbane din Transilvania", a mai spus liderul Grupului Szórvány din CRU. El a arătat că aceste proiecte vizează în mod deosebit readucerea tinerilor din orașele transilvane, cum ar fi Clujul, Oradea sau Târgu Mureș, care riscă să-și piardă identitatea maghiară. „De exemplu, în cartierele orașelor ardelene școlile maghiare sunt ca și inexistente sau dacă există, calitatea actului de educație pe care îl realizează nu este la un nivel mulțumitor. Din motivele enumerate, dar și cauze de ordin financiar, multe familii maghiare renunță să-și înscrie copiii într-o școală maghiară situată departe de casă", a arătat Iuliu Winkler. El a subliniat că UDMR doreşte să stopeze acest proces, elaborând în acest scop programe concrete.

Iuliu Winkler a adăugat că, în cadrul reuniunii CRU care va avea loc în 17 decembrie urmează să se adopte un plan de acţiune, care va include printre altele și formarea unei reţele a organizaţiilor de tineret, dar și una pentru responsabilii programelor dedicate diasporei.
Iuliu Winkler a mai vorbit și despre efectul pozitiv pe care l-au avut şedinţele comune de guvern româno-ungare în privința comunităților aflate în diasporă, arătând că acestea sunt cele mai sensibile barometre ale relaţiilor interetnice. El a propus continuarea acestor reuniuni româno-maghiare.

În cadrul ședinței de la Budapesta, Iuliu Winkler le-a propus celor prezenți ca data de 15 noiembrie să fie declarată Ziua Diasporei Maghiare în întreg Bazinul Carpatic. UDMR serbează, începând din acest an, Ziua Diasporei în 15 noiembrie ca urmare a deciziei luate în cadrul Congresului al X-lea al Uniunii. 15 noiembrie este ziua de naștere a principelui Transilvaniei Bethlen Gábor.

* Comunităţile aparţinând diasporei maghiare din Transilvania sunt acele comunităţi maghiare a căror pondere demografică în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea trăiesc nu depăşeşte 10%. Se mai foloseşte noţiunea de „diasporă internă" pentru a desemna aceste comunităţi, însă, această traducere este inexactă pentru că diaspora presupune formarea unor comunităţi prin emigraţie, iar comunităţile transilvănene maghiare din diasporă trăiesc pe pământul lor natal de generaţii, realităţile demografice fiind cele care le imprimă specificul.

pe aceeași temă

Hírlevél