UDMR: Procesul de descentralizare este unul de maximă necesitate și trebuie continuat
Camera Deputaților a dezbătut, luni, moțiunea simplă depusă de reprezentanții PDL și PPDD. Inițiatorii moțiunii contestă intenția Guvernului de adoptare a Legii Descentralizării, prin asumarea răspunderii, argumentând inexistența unei situații de urgență care să justifice o astfel de procedură. Poziția UDMR în această chestiune a fost prezentată în cadrul dezbaterii parlamentare de deputatul de Bihor, Cseke Attila.
„Prin dezbaterea moțiunii simple privind proiectul Legii Descentralizării se conturează țara în care vrem să trăim, iar alegerea ne aparține: vrem o Românie centralizată, unde ministerele continuă să aibă la fel de multe competențe, respectiv conducătorii administrațiilor publice locale trebuie să facă drumuri la București pentru aprobări și avize sau ne dorim o țară puternică, formată din comunități locale puternice, cu drepturi de decizie care le aparțin", a afirmat Cseke în discursul său.
Deputatul de Bihor a adăugat, totodată, că pentru a avea comunități locale puternice, trebuie garantate administrațiilor publice locale atribuțiile necesare: ”UDMR a ales cu fermitate cel de al doilea model, iar de 20 de ani încoace luptă și va susține și în viitor în Parlament – indiferent dacă se va afla la guvernare sau în opoziție - continuarea procesului de descentralizare. Reprezentanții UDMR resping moțiunea simplă a inițiatorilor”.
Cseke Attila a reamintit celor prezenți că poziția UDMR referitoare la descentralizare nu s-a schimbat în ultimii 23 de ani, întrucât descentralizarea reprezintă singura cale de consolidare a comunităților locale, prin care acestea pot contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice locale.
”Pentru noi, cel mai important este apropierea deciziilor de cetățeni, acțiunile noastre fiind ghidate de acest țel și în perioada în care ne-am aflat la guvernare, rezultatul fiind inițierea și finalizarea procesului de descentralizare în domeniul educației și sănătății. Considerăm că în România există în continuare domenii importante care trebuie descentralizate”, a subliniat deputatul UDMR, precizând că singura nemulțumire pe care UDMR o are referitor la proiectul Legii Descentralizării, este numărul redus al domeniilor de specialitate care sunt vizate a fi supuse procesului de descentralizare.
”Proiectul nostru de lege prevedea decentralizarea în 18 domenii de specialitate. Forma inițială a proiectului de lege elaborat de Guvern propunea de două ori mai multe domenii, dar numărul lor a fost redus până la urmă, ceea ce nu înseamnă că UDMR nu consideră importantă continuarea procesului de descentralizare. Avem speranța că varianta propusă de Guvern spre adoptare prin asumarea răspunderii reprezintă un nou pas în procesul vital menit să apropie serviciile publice de cetățeni”, a relatat deputatul UDMR, Cseke Attila, spunând că formațiunea pe care o reprezintă va încuraja continuarea descentralizării și în alte domenii de specialitate.