UDMR sprijină folosirea autovehiculelor nepoluante

UDMR sprijină folosirea autovehiculelor nepoluante

România a inclus în sistemul său juridic, directiva UE care promovează utilizarea vehiculelor de transport rutier eficiente din punct de vedere energetic. Camera Deputaților a adoptat în ședința de marți ordonanța de urgență, care sprijină achiziționarea și utilizarea automobilelor ”curate” nepoluante, hibrid sau electrice în rândul instituțiilor și populației.

Directiva europeană prevede ca autoritățile contractante și operatorii enumerați în lege, să țină cont la achiziția de autovehicule de transport rutier, de impoactul energetic și de mediu, de durata de viață și consumul energetic, respectiv emisiile de dioxid de carbon și alți agenți poluanți. Scopul ordonanței de urgență îl reprezintă promovarea și stimularea pieței vehiculelor nepoluante și eficiente din punct de vedere energeti, respectiv îmbunătățirea contribuției sectorului transporturilor la politicile UE în domeniul mediului, climei și energiei.

Deputatul UDMR, Antal István, secretarul Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, a declarat: ”Conform actului legislativ, vor beneficia de aceste avantaje acele persoane fizice și instituții, care decis în favoarea achiziționării autoturismelor nepoluante. Programul național de reînnoire a parcului auto, demarat la inițiativa UDMR a contribuit semnificativ la promovarea circulației nepoluante, iar ordonanța adoptată azi sprijină efectiv reorientarea consumatorilor spre cumpărarea de vehicule eficiente din punct de vedere energetic. Noile tipuri de automobile vor putea fi achiziționate și cu tichetele valorice ale programului Rabla”.

Parlamentarul UDMR a adăugat totodată, că proiectul directivei UE aferent acestui pachet prevede statelor membre, obligativitatea înființării până în anul 2020 a unui număr minim de stații de alimentare pentru acest tip de vehicule.   

pe aceeași temă

Hírlevél