Au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale/ turistice

Au fost aprobate obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale/ turistice

Prin ordinul comun al ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, al ministrului Antreprenoriatului și Turismului și al ministrului Culturii au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale/ turistice, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al Componentei 11 Turism și Cultură.

Lista include și cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Programul România Atractivă devine, în curând, o realitate. Mă bucur că reușim să implementăm această componentă! Realizarea celor 12 rute culturale/ turistice devine un instrument prin care vom avea ocazia să arătăm lumii întregi patrimoniul nostru cultural bogat pentru a-l valorifica în folosul cetățenilor și să creăm locuri de muncă. Ca exemplu, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată opt gospodării tradiționale din Roșia Montană, 30 din Delta Dunării, Castelul Corvinilor din Hunedoara, în ruta castrelor romane vor fi 20 de obiective promovate și 5 castre restaurate, dar și alte obiective importante”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În urma apelului public lansat de MIPE la data de 25 februarie a.c. au fost depuse 395 de solicitări. Acestea au fost evaluate respectând metodologia aprobată prin ordinul comun al celor trei ministere.

La data de 31 martie a.c. a fost atins jalonul 331, care presupunea ca cel puțin 225 de situri să fie incluse în rutele culturale, situri alese pe baza cartografierii și care să fie  poziționate, în principal, în zonele rurale și defavorizate pentru a atrage turiști și a crea noi locuri de muncă în industria turismului.

Având în vedere că, pentru anumite rute culturale/ turistice nu au fost depuse suficiente solicitări, MIPE urmează să anunțe un al doilea apel public pentru a putea utiliza toate fondurile alocate investiției.

Prin PNRR cheltuim 103,53 milioane de euro pentru această investiție ce face parte integrantă din Componenta C11 - Turism și Cultură.

Cele 12 rute sunt:

 • Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
 • Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
 • Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
 • Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
 • Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
 • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
 • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
 • Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
 • Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
 • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
 • Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Termenul maxim până la care investițiile finanțate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.

Lista completă a obiectivelor selectate care vor face parte din cele 12 rute culturale/ turistice, investiție cuprinsă în cadrul Componentei 11 Turism și Cultură, poate fi consultată aici.

pe aceeași temă

Hírlevél