Ziua egalității de șanse între femei și bărbaț

Ziua egalității de șanse între femei și bărbaț

Astăzi, 8 Mai, este Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, o inițiativă legislativă din 2015 a doamnei Biró Rozalia-Ibolya, adoptată de cele două camere ale Parlamentului și devenită lege, marcată în fiecare an la această dată. 

Senator UDMR în momentul inițierii acestui proiect, doamna Biró Rozalia-Ibolya a susţinut atunci că principiul egalității între femei și bărbați  "este un fundament pe care putem construi ceea ce dorim noi pentru a atinge acel scop al Uniunii Europene care vorbeşte despre egalitate între femei şi bărbaţi”. Era un moment în care femeile se confruntau cu un nivel de sărăcie mai mare decât al bărbaţilor, iar în mediul rural, lipsa locurilor de muncă era mai frecventă la femei.

În mai 2017, a fost semnată o rezoluţie pentru sprijinirea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în România, în perioada 2017-2020, de preşedinţii comisiilor pentru egalitate de şanse ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. Această rezoluţie a constituit un deziderat al participanţilor la conferinţa "Egalitatea de gen: test pentru democraţie", desfăşurată cu ocazia Zilei naţionale a egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi la Palatul Parlamentului, prin care participanții s-au angajat, în limita mandatului şi misiunii instituţiei pe care o reprezintă, să sprijine mai multe obiective concrete în acest domeniu.

La 8 mai 2019, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR  Biró Rozalia-Ibolya, care deține și funcția de vicepreședinte al Organizației de Femei a Partidului Popular European (PPE), a organizat, la Palatul Parlamentului, o conferință națională cu tema “Obiectivul egalității de gen- Obiectivul dezvoltării durabile”.  Doamna Biró Rozalia-Ibolya a subliniat, atunci, faptul că „una dintre premisele dezvoltării durabile este asigurarea unei reprezentări regionale puternice, reducerea și eliminarea oricărei forme de violență și asigurarea unei reprezentări echilibrate”.

„Au fost pași mici dar importanți pentru acest efort de asigurare a egalității de șanse între femei și bărbați, însă prin acțiunile de conștientizare a problemei egalității de gen, dar și prin oportunitățile de diversificare a pregătirii profesionale vor crește șansele de intergare pe piața muncii, în special în domeniul sanitar”, a precizat deputatul UDMR.

 „Mă refer astăzi la domeniul sanitar pentru că, în această perioadă în care ne confruntăm cu această situație fără precedent, provocată de pandemia de coronavirus, printre cei care luptă zi și noapte în linia întâi, pentru salvarea de vieți, se află multe femei. Le mulțumesc tuturor pentru efortul supraomenesc pe care îl depun”, a subliniat deputatul UDMR, doamna Biró Rozalia-Ibolya.

pe aceeași temă

Hírlevél