Borbély László, la Kiev: pentru Ucraina, este de importanță vitală acum lansarea unui proces de descentralizare

Borbély László, la Kiev: pentru Ucraina, este de importanță vitală acum lansarea unui proces de descentralizare

Borbély László, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, a participat, în perioada 10-12 septembrie, la Kiev, la forumul internațional Yalta European Strategy, aflat la a 12-a ediție. Cu acest prilej, el a îndemnat  Ucraina la punerea în aplicare a legii limbilor regionale, precum și la introducerea descentralizării. 

În cea de a doua a zi a seminarului, Borbély László a luat parte la o dezbatere concentrată pe consecințele sociale ale descentralizării -  dezbatere în cadrul căreia  și-au expus punctele de vedere, printre alții, primarul Kievului, Vitali Kliciko și fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwasniewski. În intervenția sa, Borbély László a arătat că, în opinia sa, lansarea, acum, a unui proces de descentralizare, ar fi de importanță vitală pentru Ucraina, deoarece și în România, consiliile județene și locale au început să devină mai puternice și s-a putut impune principiul subsidiarității atunci când unele atribuţii ale puterii centrale au fost transferate autorităţilor locale. Astfel la dispoziția consiliilor locale au rămas mai mulți bani, acestea nedepinzând atât de mult de guvern.  Firește, și în România mai sunt lucruri de făcut în acest domeniu, pentru că atunci când se ridică problema autonomiei, unii, așa cum se întâmplă și în Ucraina,  încep să agite spectrul pericolului de federalizare. Acesta este un motiv în plus pentru a se urgenta descentralizarea – în definitiv, reducerea drastică a sferei de  aplicare a puterii centrale este unul dintre principiile de bază ale democrației” – a subliniat Borbély László.

 

El a arătat că, în calitatea sa de președinte al Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, dar și ca maghiar din România, urmărește cu deosebită atenție aplicarea legislației din Ucraina, în domeniile care privesc minoritățile naționale,  îndeosebi în ceea ce privește comunitățile maghiare și românești.

 

I-am rugat pe liderii ucraineni prezenți la seminar să pună în aplicare cât mai curând legea limbilor regionale din Ucraina, lege pe care Parlamentul Ucrainei, Rada, a încercat să o retragă, dar președintele țării nu a semnat retragerea legii, prin urmare aceasta continuă să fie în vigoare. În acest fel, în primul rând s-ar asigura minorităților din Ucraina posibilitatea de a-și  utiliza limba maternă în raporturile cu  administrația locală” – a arătat Borbély László. El a adăugat că este important ca majoritatea să dea dovadă de empatie față de comunitățile minorităților, pentru că nu putem construi o societate decât pe calea dialogului, înțelegându-ne unii pe alții.

 

Acest forum internațional, la care participă, an de an, alături de lideri ucraineni, politicieni de frunte din Uniunea Europeană, a fost înființat în anul 2004, cu obiectivul de a contribui la cooperarea între Europa și Ucraina. În cadrul ediției de anul acesta, au participat cunoscuți politicieni și personalități publice ca Victoria Nuland - asistent pentru Europa și Eurasia al Secretarului de Stat al Statelor Unite, Arseniy Yatsenyuk - premierul Ucrainei, José Manuel Barroso - fost președinte al Comisiei Europene, Petro Poroșenko - președintele Ucrainei, Anders Fogh Rasmussen - fost Secretar General NATO, Elmar Brok - președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Tony Blair - fost premier britanic,  Shimon Peres - fost președinte israelian și Elton John – star pop și președintele fundației ant-SIDA care-i poartă numele. De asemenea, s-a adresat forumului, via satelit, Donald Trump - pretendent la candidatura republicană pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite.

pe aceeași temă

Hírlevél