Biró Rozália: este nevoie de crearea unui cadru politic al Uniunii Europene, în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale și lingvistice autohtone
Deputatul UDMR, doamna Biro Rozalia-Ibolya, aflată la Strasbourg, s-a adresat reprezentanților parlamentelor naționale din statele membre, în vederea susținerii celor peste 50 de milioane de cetățeni ai Europei, care fac parte din marea familie a minorităților naționale autohtone. În cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai parlamentelor naționale, doamna Biro Rozalia-Ibolya a prezentat propunerea Uniunii Federale a Naționalităților Europene (FUEN) și a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) care urmează să fie inclusă în Documentul final al Conferinței privind Viitorul Europei.
În numele celor două organizații pe care le reprezintă - UDMR și FUEN- doamna Biro Rozalia-Ibolya a exprimat opiniile privind crearea unui cadru politic al Uniunii Europene, în beneficiul persoanelor aparținând minorităților naționale și lingvistice autohtone.
Deputatul de Bihor a precizat că, în ciuda faptului că este întemeiată, printre altele, pe valoarea respectării drepturilor fundamentale ale minorităților, Uniunea Europeană încă nu are o politică consecventă pentru protecția minorităților sale naționale și lingvistice autohtone și a moștenirii lor culturale. “Prin urmare, Uniunea European ar trebui să construiască un cadru politic cuprinzător fie pentru protejarea drepturilor minorităților naționale și lingvistice autohtone în cadrul dispozițiilor actuale ale tratatelor, fie, dacă își propune să devină mai ambițioasă, prin modificarea Tratatului”- a subliniat doamna Biro, subliniind că, „ în domeniile în care tratatele permit acest lucru în prezent, Comisia Europeană ar trebui să adopte o nouă legislație sau să includă în legislația existentă dispoziții pentru protecția minorităților naționale și lingvistice. În alte domenii, ar trebui să utilizeze metoda deschisă de coordonare pentru a oferi recomandări statelor membre sau pentru a promova schimbul de bune practici disponibile”.
Documentul prezentat la Strasbourg mai prevede faptul că Uniunea Europeană ar trebui să apere aceste minorități de orice încercare de a le restrânge drepturile și libertățile, inclusiv predarea limbii materne și folosirea acesteia, în mod oficial, în viața publică. Prin urmare, ar fi esențial ca UE să includă pe deplin monitorizarea situației minorităților sale naționale și lingvistice autohtone în cadrul mecanismului său de monitorizare a statului de drept. De asemenea, ar trebui să dezvolte o cooperare puternică în materie de standarde și drepturi cu Consiliul Europei.
“Documentul final al Conferinței privind Viitorul Europei trebuie să conțină un obiectiv a cărui realizare să garanteze cadrul legislativ care să asigure protejarea minorităților naționale autohtone”, a conchis deputatul UDMR, doamna Biro Rozalia-Ibolya.