Borbély László: Alianța strânsă dintre Statele Unite și România înseamnă securitate sporită pentru întreaga regiune

Borbély László: Alianța strânsă dintre Statele Unite și România înseamnă securitate sporită pentru întreaga regiune

Membrii Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților au discutat astăzi, 8 decembrie, cu ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii și România, despre posibilitatea ridicării obligativității vizelor, precum și despre politica de securitate în regiunea Europei de Est.

 „Alianța economică, politică și militară dintre cele două țări înseamnă un plus de securitate pentru întreaga regiune. De când România a devenit, în 2004, membră a Alianței Nord Atlantice,  peste 40 de mii de militari români au luat parte la diferite misiuni, țara asumându-și întotdeauna un rol activ în cadrul activităților NATO” – a subliniat, în cursul întrevederii, președintele Comisiei pentru Politică Externă, Borbély László. În intervenția sa, el a arătat că dată fiind situarea României la granița estică a Uniunii Europene și NATO, este important ca această zonă, împreună cu regiunea Mării Negre, să se bucure de o securitate sporită, îndeosebi în contextul actelor teroriste comise în ultimele câteva săptămâni.

Referindu-se, în cursul aceleiași întrevederi, la chestiunea ridicării obligativității vizelor, Borbély a spus că în 2014, procentajul solicitărilor de viză respinse a fost, în cazul României, de sub 10 la sută, ceea ce constituie oricum un semn de speranță. Ambasadorul Hans Klemm a arătat, în intervenția sa, că Administrația Obama sprijină relaxarea reglementărilor în acest domeniu, dar a subliniat că decizia revine Congresului Statelor Unite. „Cum 2016 este an electoral în Statele Unite, probabil că această problemă va trebui soluționată de noua Administrație” – a spus Klemm. El a adăugat că evenimentele legate de emigranți care au avut loc în lunile din urmă au influențat puternic politica Statelor Unite în privința refugiaților, făcând necesară înăsprirea programelor în acest domeniu. Răspunzând unei întrebări formulate de Borbély László în legătură cu politica privind minoritățile, Hans Klemm a spus că Statele Unite continuă să acorde o atenție deosebită aspectelor legate de respectarea drepturilor minorităților naționale și ale bisericilor din România.

În cursul întrevederii, cele două părți au căzut de acord că este importantă îmbunătățirea comunicării politice între Congresul Statelor Unite și Comisia pentru Politică Externă a Camerei Deputaților.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél