Borbély László la Beijing: capacitatea de export a României a crescut spectaculos în ultimii doi-trei ani

Borbély László la Beijing: capacitatea de export a României a crescut spectaculos în ultimii doi-trei ani

Borbély László, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, a purtat convorbiri, zilele acestea, la Beijing, cu Liu Haixing, adjunct al ministrului de Externe al Republicii Populare Chineze, cu Fu Ying, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului chinez, precum și cu Ji Bingxuan, vicepreședinte al Parlamentului chinez.

„În ultimii 3-4 ani, de când a început deschiderea Chinei spre Europa Centrală și de Est și s-a constituit Formatul 16+1 – ceea ce înseamnă că în fiecare an se organizează o reuniune la nivel înalt cu participarea liderilor Chinei și ai țărilor din Europa Centrală și de Est, reuniuni la care sunt discutate inițiative și proiecte concrete – putem constata un progres spectaculos în domeniul investițiilor. România a țintit construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala electrică nucleară de la Cernavodă și modernizarea termocentralei Rovinari. Negocierile sunt deja avansate, iar la convorbirile actuale, ambele părți s-au străduit să definitiveze cât mai curând acordurile necesare pentru pornirea investițiilor”, a declarat Borbély László. El a mai arătat că partenerii de negocieri chinezi văd în România un vechi partener strategic stabil, și i-ar bucura dacă ar fi pornită o cursă aeriană regulată pe ruta Beijing – București.

„În ultimii doi-trei ani, capacitatea de export a României a crescut spectaculos - în prezent, suntem actori importanți nu doar în domeniul exportului de energie, dar și în exporturile de vin și de produse agricole”, a subliniat Borbély.

În cursul convorbirilor, a fost abordată și problematica internațională a drepturilor omului și ale minorităților, dat fiind faptul că și în China trăiesc numeroase minorități naționale. „Noi, maghiarii, știm ce înseamnă să fii nevoit să-ți aperi cultura și identitatea. Convingerea mea este că acest lucru se poate realiza pe calea dialogului, prin luarea în considerare, permanent, a normelor internaționale care privesc drepturile omului”, a declarat Borbély László, în timpul vizitei întreprinse la Beijing.

El a mai arătat că încă în cursul acestui an, vor avea loc vizite la nivel înalt – ministrul de Externe al Chinei și președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului chinez vor face, anul acesta, vizite în România. În timpul convorbirilor din aceste zile, s-a reliefat din nou importanța continuării întâlnirilor directe, în spirit pragmatic, precum și cea a strângerii pe mai departe a relațiilor dintre cele două țări.

pe aceeași temă

Hírlevél