Borbély László: România are șanse bune să devină centru regional în domeniul dezvoltării durabile

Borbély László: România are șanse bune să devină centru regional în domeniul dezvoltării durabile

„România are șanse bune să devină un centru regional în domeniul dezvoltării durabile” – a declarat Borbély László, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților, după discuțiile purtate, în perioada 15-16 septembrie, la Geneva, cu Secretarul General al Uniunii Interparlamentare (UIP), Martin Chungong. 

„Tema principală a discuției a fost întărirea rolului parlamentelor naționale, pentru că acestea vor avea de jucat un rol cheie în elaborarea și punerea în practică a strategiilor de dezvoltare durabilă pe următorii 15 ani. Pregătirile în acest scop trebuie să fie făcute în cel mai scurt timp, deoarece Adunarea Generală ONU va adopta în curând o declarație care va formula clar principiile de bază și cerințele care vor trebui îndeplinite de statele membre” – a declarat Borbély László, vicepreședintele delegației UIP a României.  El a arătat că Secretarul General al UIP a dat o înaltă apreciere inițiativelor pe care România le-a avut în anii din urmă în domeniul dezvoltării durabile,  Parlamentul României organizând două seminare regionale – în 2014, pe tema drepturilor omului, iar în acest an, pe cea a obiectivelor de dezvoltare durabilă – seminare la care au participat parlamentari din 23 de țări.

 

„Mulțumită asumării unui rol activ, România a reușit să obțină statutul de centru regional. Noi dorim să consolidăm acest statut în anii următori, ceea ce înseamnă că vom continua seria seminarelor, contribuind și în acest mod la întărirea rolului parlamentelor naționale, la instituționalizarea comunicării” – a mai spus Borbély László.

 

În timpul vizitei întreprinse la Geneva, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților s-a întâlnit, în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), cu Jan Dusik, directorul biroului regional pentru Europa al UNEP. Cei doi au discutat despre modul în care poate fi armonizată cooperarea între Agențiile de Mediu și Uniunea Interparlamentară, în sfera dezvoltării durabile.

 

De asemenea, în cadrul întrevederii cu Christian Friis Bach, secretar executiv al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa, cei doi interlocutori au abordat probleme legate de migrație. Ei s-au declarat de acord că în chestiunea valului de imigranți este nevoie de soluții globale, rezolvarea problemei primirii refugiaților nu trebuie să revină doar  Uniunii Europene.

pe aceeași temă

Hírlevél