Korodi Attila la Strasbourg: Interpretarea restrictivă a legilor nu poate împiedica respectarea drepturilor minorităților naționale

Korodi Attila la Strasbourg: Interpretarea restrictivă a legilor nu poate împiedica respectarea drepturilor minorităților naționale

Deputatul UDMR, Korodi Attila, a prezentat cazurile Liceului Teologic Romano-Catolic și al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureş în ședința plenară din 23 aprilie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Legiuitorul UDMR a atras atenția asupra faptului că, în multe state membre, iar astfel și în România, interpretarea restrictivă a legilor este în detrimentul protecției drepturilor minorităților naționale.

Deputatul UDMR a arătat că, în ultima perioadă, în România au fost mai multe situații în care autonomia decizională, ca drept al universităților și al autorităților locale, garantat prin Legea Educației, a fost aplicată în detrimentul respectării dreptului la învățământul în limba maternă, prevăzut de aceeași Lege a Educației. În aceste situații, educația pentru minorități este întotdeauna cea defavorizată, deoarece instituțiile care supraveghează respectarea legii consideră principiul autonomiei universitare și al autorităților locale ca fiind mai important decât educația în limba maternă și respectarea drepturilor minorităților – a spus Korodi Attila, referindu-se în acest context la cazul Liceului Romano-Catolic și al UMF Târgu-Mureș.

Korodi este de părere că aceste cazuri obligă instituțiile Consiliului Europei să efectueze o analiză aprofundată și o revizuire a sistemului actual de normative internaționale și să decidă asupra obligațiilor statelor membre care decurg din aceste modificări normative. În opinia deputatului UDMR, trebuie clarificat faptul că interpretarea și aplicarea restrictivă a legilor nu poate împiedica respectarea drepturilor minorităților naționale și a prevederilor convențiilor internaționale privind protecția minorităților.

În multe state membre, deci și în România, drepturile minorităților sunt garantate de Constituție ca fiind drepturi fundamentale, dar, totuși, sunt considerate principii secundare de către anumite instanțe și sunt ignorate, iar acest lucru trebuie schimbat – a conchis Korodi Attila.

 

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél