Reprezentarea din administrațiile locale trebuie susținută de o reprezentare puternică și în Parlament – este concluzia CRU privind rezultatele alegerilor și provocările perioadei pregătirii alegerilor parlamentare Fotó: Fotografia de: Banga Előd-Ernő

Reprezentarea din administrațiile locale trebuie susținută de o reprezentare puternică și în Parlament – este concluzia CRU privind rezultatele alegerilor și provocările perioadei pregătirii alegerilor parlamentare

Președintele CRU, Biró Rozália, a declarat în intervenția sa din cadrul întrunirii de la Târgu Mureș că, timp de 26 de ani, Uniunea este singura formațiune care desfășoară activitatea de reprezentare a intereselor comunității maghiare și care, potrivit majorității alegătorilor, a ales cea mai adecvată modalitate în acest sens.

 

Însă, trebuie acordată și o atenție sporită celor care nu și-au exprimat votul în aceste alegeri, celor care s-au îndepărtat de politică.

„Sarcina noastră în perioada imediat următoare va fi aceea de a transmite mesajele noastre și acestei categorii de alegători, să îi conștientizăm în privința responsabilității pe care are o au, de a vota și încredința, astfel, mandate unor parlamentari care să reprezinte interesele comunității și să muncească pentru viitorul acesteia”, a subliniat senatorul UDMR.

Deputatul UDMR, Borbély László,  a reiterat faptul că Uniunea are aceeași poziție clară și urmează aceeași direcție, caracterizată de transparență, timp de 26 de ani, iar partidele românești apreciază această încredere, considerând formațiunea un partener demn de dialog.

Am încredere că vom avea o reprezentare puternică în Parlament și chiar dacă vor interveni schimbări, noii deputați vor duce mai departe ideile formulate de formațiunea noastră începând din 89”, a arătat deputatul UDMR. Referindu-se, în continuare, la problemele din plan extern, acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situațiile grave cu care confruntă Turcia și Franța și a adăugat că maghiarii din Transilvania trebuie să fie mai preocupați de acest subiect și de ceea ce se întâmplă pe plan extern,  în contextul actual.   

„La începutul secolului 21, după două războaie mondiale, teama continuă să predomine, continuăm să punem accent pe provocarea fricii, cheltuim mai mult pe armament, deși zilnic mor sute de oameni. Soluția pentru omenire nu este de a se înarma cât mai mult, ci să influențăm lucrurile într-o direcție cât mai bună”, a declarat  Borbély László.

El a mai atras atenția asupra faptului că, pe lângă mobilizare, organizarea campaniei și alegerilor, cea mai importantă misiune a acestui an este de a transmite alegătorilor valori morale și informații corecte. 

Cseke Attila, deputat UDMR, a vorbit, în intervenția sa, despre rezultatele alegerilor în regiunea Partium, spunând că”Satu Mare și Partium, în general, au o reprezentare mai puternică decât în urmă cu patru ani, avem președinte la Consiliul Județean, iar Kereskényi Gábor a câștigat Primăria municipiului Satu Mare”.

Deputatul a mai adăugat că UDMR, pe lângă faptul că reprezintă un factor de echilibru printre partidele românești, s-a consolidat și în plan intern, Uniunea fiind caracterizată prin solidaritate, atât în regiunile compacte, cât și în cele unde populația de etnie maghiară are o pondere mai restrânsă.

„În pregătirea pentru alegerile parlamentare trebuie să avem în vedere derularea unei consultări publice cât mai largi, pentru a desemna oamenii potriviți, candidații care se bucură de cel mai important sprijin, care vor lucra în interesul comunității cu multă responsabilitate și profesionalism”, a conchis Cseke Attila.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, obținerea a cinci mandate de lideri de consiliu județean este o realizare imensă, reprezentând și o bază solidă pentru  pregătirea alegerilor parlamentare. Președintele CJ a arătat că, în județul Mureș, UDMR și-a păstrat  numărul primarilor, iar în orașele Reghin, Sighișoara și Luduș, a obținut funcții de viceprimar.

„Înaintea alegerilor parlamentare trebuie să identificăm și să soluționăm punctele slabe, problemele care au condus la o mai mică participare la vot din partea alegătorilor. Totodată, trebuie să ne preocupe la fel de mult și intenția de vot a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate”, a afirmat Péter Ferenc. Liderul județean a mai subliniat că ”în anul reînnoirii și județul Mureș trebuie să facă față unei schimbări rezonabile”.

„Avem nevoie de oameni devotați reprezentării intereselor comunității, care pot contribui și prin profesionalism la realizarea obiectivelor asumate”, a arătat Péter Ferenc.

Trebuie să acționăm în interesul eradicării diferențelor sociale”, a subliniat şi europarlamentarul Iuliu Winkler, referitor la importanța mesajului electoral. 

”Este un fenomen european care devine tot mai accentuat, și anume faptul că actuala clasă de mijloc se subțiază tot mai mult, în unele locuri chiar dispare, iar acest lucru nu este deloc benefic. Contextul social determină gama de posibilități, dar să fim sinceri, are aceleași posibilități un tânăr care pornește la drum dintr-un mediu social prosper, ca și unul care provine, de exemplu, din casa familială a părintelui Böjte?”, a spus Iuliu Winkler. El este de părere că în campania pentru alegerile parlamentare trebuie abordat și mesajul unei societăți incluzive. Referindu-se la situația Uniunii Europene, acesta a subliniat că întreaga comunitate maghiară din Transilvania are nevoie de o Europă unită, de solidaritate puternică din partea celor 27 de state membre și nu de o Europă disperată.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél