UDMR: Personalul din centrele rezidențiale trebuie să beneficieze de indemnizație specială pe durata pandemiei

UDMR: Personalul din centrele rezidențiale trebuie să beneficieze de indemnizație specială pe durata pandemiei

Deputatul UDMR, Csép Éva Andrea, expert în politici sociale, a înaintat ministrului Muncii o adresă în vederea clarificării unor dispoziții din Ordonanța militară nr. 8, care nu au în vedere siguranța personalului angajat din centrele rezidențiale de îngrijire și de asistență socială. UDMR solicită ca personalul acestor centre - obligat la izolare preventivă timp de 14 zile la locul de muncă - să fie testat obligatoriu și să beneficieze de un stimulent financiar suplimentar, măsură foarte importantă, aplicată și în cazul angajaților din domeniul sănătății. În cazul personalului din centrele rezidențiale de îngrijire și de asistență socială solicităm ca suma acordată să fie de cel puțin 200 de euro lunar.

Ordonanța militară nr. 8 introduce restricții și măsuri care nu respectă viața privată a personalului angajat în aceste centre și nu garantează nici siguranța familiilor acestora. Potrivit actului normativ, toți angajații care lucrează în instituții rezidențiale și prestează servicii sociale sunt obligați la izolarea preventivă la locul de muncă, măsură aplicabilă încă  din ziua publicării ordonanței în Monitorul Oficial, adică din data de 11 aprilie”, a subliniat deputatul UDMR de Mureș, Csép Éva Andrea, adăugând că, recent, a inițiat o serie de consultări cu oficiali din Ministerul Muncii în cadrul cărora a propus soluții concrete pentru punerea în aplicare a Ordonanței militare.

"UDMR solicită ca personalul care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale, atât private cât și publice, să primească o indemnizație de minimum 200 euro, deoarece ei, de asemenea, se află în prima linie în această perioadă dificilă, având în îngrijire persoane în vârstă, persoane cu handicap, copii și persoane vulnerabile. Este inacceptabil faptul că Ordonanța militară nr. 8 îi obligă la izolare la locul de muncă, dar nu le oferă nicio alternativă pentru  siguranța rudelor și copiilor lor în această perioadă. Totodată, ordonanța nu face referire la familiile monoparentale și nici la persoanele care au în îngrijire persoane vârstnice. În condițiile în care aceste persoane sunt obligate să locuiască la locul de muncă timp de două săptămâni, nu-și vor putea îngriji rudele, nu vor putea părăsi instituția în care lucrează ”, a spus Csép Éva Andrea.

Deputatul UDMR a mai subliniat că există o serie de situații pentru care sunt necesare soluții pe plan local. Ministerul trebuie să clarifice responsabilitățile autorităților locale și, în aceste cazuri, să asigure sprijinul financiar necesar, pentru a putea menține siguranța persoanelor angajate în instituțiile prestatoare de servicii sociale și al familiilor acestora pe perioada stării de urgență, dar și pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, care, implicit, duce la o creștere alarmantă a  numărului de victime.  

pe aceeași temă

Hírlevél