Biró Rozália: Primirea, dar și procesul de integrare a imigranților, va constitui o reală provocare

Biró Rozália: Primirea, dar și procesul de integrare a imigranților, va constitui o reală provocare

Intensificarea crizei imigranților în Europa, respectiv consecințele sale asupra României au fost subiectul declarației politice de azi, 17 septembrie, a senatorului UDMR,  Biró Rozália, președintele Comisiei pentru Drepturi umane, Culte și Minorități din Senat.

Ca ţară europeană şi ca membru al Uniunii Europene, România trebuie să adopte o atitudine clară şi fermă pe tema crizei imigranţilor. Din păcate, în lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene, statele membre au adoptat propriile măsuri, multe fiind contestate de organizaţiile pentru drepturile omului şi pentru protecţia refugiaţilor”, a subliniat Biró Rozália în declarația sa.

Problema este, însă, mai complicată decât simpla primire. Pentru această a doua fază suntem puţin pregătiţi şi anume integrarea în societate. Trebuie să analizăm foarte clar capacitatea ţării noastre de a-i primi şi, mai ales, de a-i integra în societate, asigurând în permanenţă respectarea demnităţii acestor oameni, oferind siguranță sporită și minorilor”, a afirmat senatorul UDMR.

 

Acesta a adăugat totodată că, pe lângă garantarea drepturilor, refugiaţilor trebuie să li se garanteze securitatea, dar totodată să li se spună foarte clar că trebuie să accepte locul de reşedinţă desemnat de autorităţi şi să respecte legile şi normele sociale ale statului care îi primeşte.

 

”Nu putem ignora faptul că refugiații pașnici devin la un moment dat imigranți agresivi. Respectarea cadrului juridic european trebuie să reprezinte o condiție fundamentală pentru primirea refugiaților în statele membre ale UE. Consider că România trebuie să îşi reafirme cu fermitate şi claritate angajamentul european, dar cotele de imigranţi acceptate trebuie să rămână voluntare şi, mai ales, la un nivel pe care ni-l putem asuma în mod concret”, a declarat Biró Rozália.

 

Președintele Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități a mai subliniat: ”Aşa cum Europa trebuie să se reorganizeze şi să impună norme şi reguli clare de primire și monitorizare a refugiaților, România trebuie să procedeze întocmai pentru a se asigura că nivelul economic şi social nu va fi afectat negativ de primirea imigranţilor”.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél