Borbély: Sunt necesare măsuri imediate și sancțiuni împotriva acţiunilor nelegitime în cazul plăcuțelor bilingve cu denumirile de străzi
Astăzi, 28 aprilie, deputatul UDMR Borbély László a vorbit, în plenul Camerei Deputaților, despre problema indicatoarelor bilingve cu denumirile de străzi din Târgu Mureș și despre obligațiile asumate de România în acest sens pe plan internațional.
„În urmă cu 20 de ani, în 1995, România a ratificat Convenția-cadru pentru protecţia minorităților naţionale, iar în 2007 a ratificat prevederile Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, la standarde înalte. Este și normal să fie așa, pentru că în Parlamentul României sunt reprezentate 19 minorități naționale”, a arătat Borbély adăugând că, în pofida tuturor acestor aspecte, asistăm în prezent la regrese în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților, regrese pe care România, potrivit acordurilor internaționale pe care le-a semnat, nu ar trebui sa le permită.
„La Târgu Mureș, unde comunitatea românească și cea maghiară sunt prezente în proporții aproape egale, în pofida faptului că în anul 2001, la inițiativa consilierilor locali ai UDMR, Consiliul Local a decis amplasarea de indicatoare de străzi bilingve, atât Primăria cât și Poliția Locală, abuzând de autoritatea lor, nu numai că nu au luat în considerare decizia Consiliului Local, dar intenționează să aplice, de o manieră total ilegală, amenzi între 30.000 și 50.000 de lei persoanelor care au amplasat pe propriile lor case plăcuțe bilingve”, a subliniat Borbély László.
El a adăugat: „Amplasarea indicatoarelor de străzi bilingve la Târgu Mureș este, fără niciun echivoc, obligația primarului, al cărui subordonat este șeful Poliției Locale a municipiului. Tocmai de aceea este nevoie de demersuri, de sancțiuni imediate împotriva acestor pedepse nelegitime”.
În interpelarea sa, Borbély László a mai spus că România ar fi trebuit să remită deja în urmă cu un an și jumătate un raport privind aplicarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, dar deoarece nu a pus în aplicare obligațiile asumate, întârzie să facă acest lucru.
Atât Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei, un organism al Consiliului Europei, cât și raportul pe 2012 cu privire la România al Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare critică instituțiile din România pentru nerespectarea obligațiilor asumate.
„Pe această cale, doresc să atrag atenția Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne și tuturor celorlalte instituții responsabile ale statului, să nu mai amâne elaborarea acelui raport, iar în cadrul procesului de elaborare a acestuia, să discute și cu reprezentanții organizațiilor minorităților din România”, a subliniat Borbély László, potrivit căruia nu organizațiile minorităților ar trebui să atragă atenția instituțiilor statului asupra deficiențelor menționate, ci aceste instituții ar trebui să fie mai pro-active, să urmărească cu atenție, în permanență, modul în care sunt îndeplinite obligațiile asumate de România în sfera protecției minorităților naţionale.