Manifest Fotó: foto: Vargyasi Levente

Manifest

“Doamne, ascultă-mi pricina nevinovată, ia aminte la strigătele mele,

pleacă urechea la rugăciunea mea, făcută cu buze neprefăcute!
Să se arate dreptatea mea înaintea Ta, şi să privească ochii Tăi neprihănirea mea”

 

Psalmii, Psalmul 17, 1-2

MANIFEST

 

Noi, maghiarii din Trei Scaune, din secuime, din Ardeal, din România, cei care ne-am adunat pe întâi septembrie, de Ziua Dreptăţii aici, la Sfântu Gheorghe, protestăm unanim, ca o comunitate puternică împotriva nedreptăţii pe care am suferit-o.

 

Protestăm împotriva încercării de renaţionalizare a Colegiului Székely Mikó, proprietatea bisericii şi comunităţii noastre! Protestăm împotriva condamnării pe nedrept a lui Markó Attila, a lui Marosán Tamás și a lui Silviu Clim membrii Comisiei Naţionale de Retrocedare! Este inacceptabil ca oameni să fie condamnaţi  la închisoare pentru munca cinstită.

 

Considerăm revoltătoare încercările repetate ale statului român de ne a priva comunitatea de moştenirea noastră. Cerem autorităţilor române competente, să oprească renaţionalizarea ilegală a Colegiului Székely Mikó.

 

Cerem ca comunitatea diplomatică, instituţiile internaţionale şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului să urmărească cu atenţie deosebită procesul de retrocedare din România. Atragem atenţia, că această decizie creează un precedent periculos: se blochează procesul de retrocedare, mii de imobile bisericeşti şi comunitare nu mai ajung în posesia proprietarilor de drept, proprietăţile restituite vor fi în primejdie.

 

Ne adresăm cu credinţă şi speranţă către toate cultele religioase din România, către naţiunea majoritară şi reprezentanţii ei, rugându-le să revendice alături de noi:

  • implementarea consecventă a principiului statului de drept,
  • realizarea urgentă a restitutio integrum,
  • respectarea de către România a obligaţiilor asumate la aderarea la Uniunea Europeană,
  • oprirea imediată a încercărilor ilegale de renaţionalizare,
  • remedierea deciziei judecătoreşti nedrepte.

 

Sfântu Gheorghe, 1 septembrie 2012

pe aceeași temă

Hírlevél