Respect pentru comunitate - este deviza programului electoral al UDMR pentru alegerile locale

Respect pentru comunitate - este deviza programului electoral al UDMR pentru alegerile locale

„Viitorul unei comunități locale sunt tinerii care rămân în localitățile natale, își întemeiază familii, nu rămân atrași de perspectiva unei vieți mai bune oferite în alte țări. Este cea mai gravă problemă cu care se confruntă comunitățile locale, iar UDMR propune soluții concrete în acest sens”, se arată în programul cadru destinat candidaților UDMR, în care sunt cuprinse prioritățile administrațiilor locale pentru 2016. 

Documentul a fost adoptat în ședința de sâmbătă a Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) de la Satu Mare.

Programul Uniunii prevede ca reprezentanții din administrațiile locale și județene să creeze șanse și noi locuri de muncă pentru tineri, pentru a încuraja, prin condițiile oferite, rămânerea acestora pe pământul natal. Pe lângă stabilirea facilităților în vederea construirii de locuințe pentru tineri și sprijinirea achiziționării de terenuri, în document se menționează și acordarea de scutiri de taxe pentru tinerii întreprinzători.

Familiile au nevoie de mai mult ajutor și sprijin din partea administrațiilor locale: reducerea cheltuielilor pentru plata utilităților, diminuarea impozitului pe venit pentru familiile cu mai mulți copii și introducerea diverselor scutiri la nivel local, sunt câteva din propunerile formulate de UDMR în programul cadru.

Uniunea militează pentru crearea unui sistem educațional de calitate, învățământ centrat pe copil, subliniind faptul că, administrațiile locale, în calitate de susținători ai școlilor, au responsabilități suplimentare în domeniul educației.

De asemenea, UDMR consideră o prioritate majoră dezvoltarea comunităților rurale, iar în programul cadru se situează, în prim-plan, înființarea gospodăriilor mici și mijlocii în locul marilor ferme agricole.

În ceea ce privește reînnoirea centrelor istorice ale orașelor și municipiilor, UDMR vine în sprijinul primarilor printr-un obiectiv stabilit în programul cadru al UDMR, care vizează permiterea folosirii banilor publici în vederea protejării și renovării patrimoniului construit.

Iar pentru cea mai mică minoritate a țării, comunitatea rromă, trebuie găsite posibilități pentru participarea la piața muncii, încadrarea în muncă, eliminarea sărăciei extreme, astfel încât aceste măsuri să contribuie la progresul economic al localităților și al țării – se menționează în programul Uniunii.

În document se subliniază, totodată, că unul din cele mai eficiente nivele de reprezentare este cel din administrațiile publice locale și județene, întrucât pot fi găsite soluții rapide și adecvate la problemele de zi cu zi cu care se confruntă oamenii, poate fi ușor identificată direcția corectă de dezvoltare.

„O prezență locală puternică este, prin urmare, nu doar un interes și scop politic, ci, de asemenea, este și interesul întregii noastre comunități”, se arată în document.

Programul cadru a fost prezentat pe capitole în ședința CRU: Antal Lóránt, președinte MIERT - Capitolul privind politica de tineret, senatorul Biró Rozália, președintele Organizației de Femei a UDMR, a vorbit despre măsurile propuse pentru famililile mari, deputatul Szabó Ödön a prezentat capitolul privind învățământul și reducerea cheltuielilor pentru utilități, senatorul Tánczos Barna a prezentat capitolul de dezvoltare rurală din program. De asemenea, Hegedüs Csilla, vicepreședintele executiv UDMR pentru cultură, a vorbit despre protecția patrimoniului, iar deputatul Cseke Attila a relatat aspectele importante ale capitolului privind administrația publică locală.

pe aceeași temă

Hírlevél