România este beneficiar net al relației cu Uniunea Europeană Fotó: Foto: Bethlendi Tamás

România este beneficiar net al relației cu Uniunea Europeană

România este beneficiar net în relația sa cu Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European, la Timișoara, într-o conferință de presă.

”După prima săptămână de campanie electorală, am ajuns la concluzia că, în continuare, opinia publică este bântuită de o stafie. Este vorba despre ideea că țara noastră nu beneficiază de sprijin din partea Uniunii Europene în măsura în care contribuie la bugetul comun. Cred că trebuie să facem totul pentru ca această stafie să fie alungată”, a afirmat candidatul UDMR.

 

Iuliu Winkler a arătat că România este beneficiar net în relația sa cu Uniunea Europeană, subliniind că afirmația sa se bazează pe cifrele și calculele Ministerului Finanțelor Publice și al Băncii Naționale a României.

 

”Există un indice de evaluare a relației fiecărui stat membru cu Uniunea Europeană, care se numește balanță financiară netă (BFN). La finele anului 2012, BFN arăta că România, în șase ani de la aderare, a contribuit în total cu 7,7 miliarde de euro și a primit 15, 5 miliarde. La șapte ani de la aderare, cifrele, care vor fi defintive, probabil în cursul lunii mai, arătau că am contribuit în total la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro și am avut 21,3 miliarde euro intrări din fonduri europene. (...) Există deja și previziuni pentru anul în curs, la 8 ani de la aderare, care arată o contribuție a României de 10,8 miliarde euro și intrări de 29,9 miliarde euro din fonduri europene. (...) În urma unui calcul simplu, ajungem la concluzia că, în 2012, am primit de două ori mai mulți bani decât am dat, în 2013, de 2,3 ori mai mulți, iar în 2014 avem șansa să primim de trei ori mai mulți bani decât contribuim la bugetul UE”, a explicat candidatul UDMR la Parlamentul European.

 

Iuliu Winkler a arătat că sumele intrate în România reprezintă toate finanțările europene fie că vorbim de cele făcute prin Politica Agricolă Comună sau cea de Coeziune și Dezvoltare Regională, de cele pentru proiectele de resurse umane, pentru diversele proiecte de dezvoltare locală etc.

 

”În 7 ani, Transilvania și Banatul au beneficiat de 8,3 miliarde de euro din resurse europene. Cred că aceasta este o sumă importantă, care a venit să sprijine dezvoltarea și modernizarea localităților noastre”, a spus candidatul UDMR.

 

Iuliu Winkler a subliniat faptul că sumele primite din fonduri europene puteau să fie mult mai mari. ”Unul dintre obiectivele primordiale ale UDMR a fost și rămâne acela de a impulsiona creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene. (...) Dorim să sporim performanța noastră în Uniune”, a adăugat candidatul UDMR la Parlamentul European.

 

La conferința de presă de la Timișoara au mai fost prezenți președintele UDMR Timiș, Halasz Ferenc, Molnar Zsolt deputat UDMR de Timiș, și Molnar Andras, candidat pe lista UDMR la Parlamentul European din partea județului Timiș.

 

UDMR susține aderarea la zona euro

 

UDMR a susținut aderarea României la Pactul Europlus, după cum susține intrarea țării noastre în zona euro, a declarat Iuliu Winkler.

 

”UDMR a susținut adearea României la Pactul Europlus și este este convinsă de faptul că ea trebuie să facă parte și din Uniunea Bancară, pentru că este benefic pentru țara noastră să facă parte dintr-un al partenerilor puternici”, a spus Iuliu Winkler.

 

El a afirmat că UDMR susține și aderarea României la zona euro, fiind convinsă de faptul că introducerea monedei unice europene și automat adoptarea unor noi criterii în economie vor duce la sporirea bunăstării. ”Suntem convinși că aderarea României la zona euro va aduce cu sine o mai mare disciplină financiară și vom putea elimina mai eficient o parte din evaziunea fiscală provocată de munca la negru și comerțul ilicit. (...) O economie de piață funcțională este caracterizată de o evaziune fiscală de 10% din PIB. În România, aceasta reprezintă aproximativ 32-34% din PIB”, a explicat candidatul UDMR.

 

Iuliu Winkler a subliniat că UDMR, prin toate mijloacele pe care le va avea la dispoziție, va acționa pentru ca țara noastră să se încadreze în criteriile de Maastricht în vederea intrării, într-un viitor cât mai apropiat, în Mecanismul Ratei de Schimb, poartă spre aderarea la zona euro.

 

Candidatul UDMR la Parlamentul European se va întâlni în cursul zilei de miercuri cu membrii comunității maghiare din Banat. 

pe aceeași temă

Hírlevél