Tinerii trebuie încurajați să profite de oportunitățile oferite de UE
Instituțiile europene comunică din ce în ce mai eficient, publică informații tot mai bune și mai ușor de înțeles, inclusiv referitoare la pașii de urmat pentru a beneficia de programe cu finanțări europene, a afirmat, joi seara, la Cluj, deputatul european Iuliu Winkler în cadrul unui dialog intitulat ”Fii antreprenor!” organizat de Forumul Tinerilor Maghiari (KIFOR) din județ.
"Comisia Europeană comunică astăzi mult mai bine decât o face Bucureștiul. Comisia publică informații tot mai bune și mai ușor de înțeles, încercând să obțină cele mai bune rezultate din punct de vedere al informării cetățenilor", a declarat europarlamentarul UDMR.
Winkler le-a vorbit tinerilor despre Programul ”Erasmus pentru tinerii întreprinzători”, mai puțin utilizat în România. Acest program le oferă tinerilor, care au idei de afaceri sau au propria lor afacere și vor să o dezvolte, posibilitatea de a intra în contact cu un antreprenor experimentat care să le fie mentor. Tinerii care vor să beneficieze pentru șase luni de o bursă din partea Comisiei Europene și să dobândească experiență activând într-o companie din străinătate trebuie, în primul rând, să se înregistreze la o bază online de date prin intermediul căreia vor fi puși în contact cu antreprenorii-mentori.
Deputatul european al UDMR i-a încurajat pe tineri să profite de astfel de oportunități finanțate de UE, chiar dacă, uneori, procedurile pot părea birocratice. ”Merită să profitați de astfel de programe, având în vedere faptul că finanțările de care beneficiați ar fi dificil de obținut prin propriile forțe într-un timp relativ scurt. (...) Bruxelles-ul pare generatorul birocrației excesive, însă cea mai semnificativă parte a birocrației de care se lovesc antreprenorii provine de la București. România este un stat centralizat. Când cineva începe orice fel de procedură legală, adesea se confruntă cu nevoia de a-i fi eliberate diferite documente sau aprobări de la București. Trebuie să diminuăm această birocrație prin presiunile pe care le exercităm de la nivel local, din partea organizațiilor și asociațiilor profesionale, dar și de la Bruxelles. De aceea, este important ca și la nivel local să se consolideze reprezentarea profesională și buna funcționare a camerelor de comerț și a asociațiilor de antreprenorilor", a spus Iuliu Winkler.
Europarlamentarul UDMR a mai vorbit cu tinerii și despre Programul Erasmus+ și despre faptul că se urmărește triplarea bugetului acestuia în următorul ciclu financiar al UE.
Dialogul de la Cluj cu tinerii a fost moderat de Zsuzsi Emese Csorba, tânără care a beneficiat de un stagiu practic în cabinetul de la Bruxelles al parlamentarului european Iuliu Winkler.