UDMR a votat proiectul de lege privind măsurile epidemice de siguranță - Decizia finală va fi luată de Senat

UDMR a votat proiectul de lege privind măsurile epidemice de siguranță - Decizia finală va fi luată de Senat

La data de 9 iunie Camera Deputaților a adoptat în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic. În cadrul lucrărilor Comisiei juridice, prin amendamentele depuse, UDMR  a reușit să reducă excesele proiectului elaborat de guvern. Deputatul UDMR, Ambrus Izabella, membru al Comisiei juridice, a declarat la finalul ședinței de comisie,  că  proiectul de lege - modificat prin amendamentele depuse în comisie - este mult mai bun față de varianta guvernului și este o garanție pentru respectarea libertăților personale, în ceea ce privește măsurile de sănătate publică în cazul unei epidemii sau a unui risc biologic. Proiectul de lege conține deciziile Curții Constituționale. În cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților poziția UDMR a fost susținută de deputatul de Mureș, dr. Vass Levente.

Referitor la propunerile UDMR, deputatul Ambrus Izabella, a declarat: „Conform amendamentului Uniunii numai persoana care a intrat în contact direct cu persoana infectată trebuie să fie plasată în carantină. Am clarificat sensul sintagmei “persoane bolnave”, explicând faptul că un individ poate fi clasificat ca bolnav numai în urma unui examen medical obiectiv, nu doar pe baza simptomelor pe care le prezintă - așa cum sugerează guvernul. Mai mult, pacienții asimptomatici pot fi spitalizați numai dacă, după un examen clinic obiectiv, sunt detectate leziuni caracteristice bolii infecțioase în cauză."

O altă noutate importantă este faptul că persoanele izolate sau aflate în carantină într-un spital vor putea să conteste în instanță măsura impusă împotriva lor, astfel încât, spre deosebire situația de până acum, instanța va avea posibilitatea de a limita excesele oficiale în cazurile în care internarea în spital sau carantina sunt nejustificate. Deputatul Ambrus Izabella a mai arătat că, din punct de vedere juridic, proiectul de lege prevede, de asemenea, că în cazul unei persoane care nu cunoaște limba română, instanța trebuie să asigure un interpret, iar costurile sunt suportate de Ministerul Justiției.

În cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, deputatul de Mureș, Vass Levente,  a declarat că guvernul a întârziat elaborarea proiectului de lege, astfel încât Parlamentul a trebuit să discute această lege foarte importantă într-un timp mult prea scurt, prin urmare, nu a fost posibilă organizarea unei dezbateri ample pe această temă. Deputatul Vass Levente a menționat că, cu toate acestea, proiectul de lege votat în Camera Deputaților este mai bun comparativ cu cel al guvernului, deoarece prin amendamentele adoptate este orientat, în primul rând, pe pacient.

“UDMR nu susține ideea spitalizării pacienților asimptomatici, acest lucru se poate face doar în cazul în care pacientul prezintă, la examenul medical clinic, semnele sau simptomele caracteristice bolii și sunt detectate disfuncții ale organelor care necesită investigații speciale în vederea recuperării. În astfel de cazuri, chiar și după ce pacienții au fost informați, ar trebui insistat asupra obținerii consimțământului lor pentru spitalizarea necesară recuperării", a declarat deputatul UDMR dr. Vass Levente.

pe aceeași temă

Hírlevél