UDMR: De acum înainte, 80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne în bugetul local

UDMR: De acum înainte, 80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne în bugetul local

80% din redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice va rămâne, acum, la nivelul administrațiilor locale și județene și poate fi direcționată către dezvoltarea comunităților locale. Proiectul de lege, elaborat de UDMR, a fost votat, marți, de plenul Camerei Deputaților.
Miklós Zoltán, deputatul UDMR din județul Covasna și inițiatorul proiectului de lege, a subliniat faptul că au fost incluse în lege redistribuirea redevențelor pentru apele minerale similare cu cele utilizate pentru consum, care sunt carbogazoase sau necarbogazoase. Politicianul UDMR a accentuat că, în cazul apelor minerale folosite în scopuri terapeutice, 35% din redevența plătită de către extractor va rămâne în bugetul județean, iar 45% va ajunge în bugetul administrației locale respective.
 "Apele minerale utilizate în scopuri terapeutice sunt încadrate în aceeași categorie cu sursele de apă minerală. Acestea sunt utilizate în băile și centrele medicale pentru prevenirea, tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni. Potrivit proiectului de lege, autoritățile locale vor avea dreptul de a beneficia și de redevența pentru exploatarea apelor minerale terapeutice, care pot fi folosite pentru finanțarea măsurilor care vizează creșterea nivelului de trai al populației, furnizarea serviciilor publice necesare sau investiții în infrastructură, dar și pentru dezvoltarea turistică. Obiectivul UDMR este ca redevențele să rămână în bugetul local, pentru a putea fi direcționate în beneficiul comunității", a subliniat Miklós Zoltán, inițiatorul proiectului de lege.
De asemenea, deputatul UDMR a remarcat că această inițiativă legislativă va afecta mai multe localități din țară. De exemplu: Târgu Ocna, Sărata din județul Bacău, Sângeorz-Băi din județul Bistrița-Năsăud, Băile Herculane și Mehadia din Caraș-Severin, Turda din județul Cluj, Pucioasa din județul Dâmbovița, Geoagiu Băi și Vața de Jos din Hunedoara, Ocna Șugatag din Maramureș, Băltățești din județul Neamț, Poiana Câmpina din Prahova, Crasna din Sălaj, Bixad și Vama din județul Satu Mare, Vatra Dornei din Suceava și Căciulata, Călimănești, Olănești din Vâlcea. 
Așa cum se știe, ca rezultat al eforturilor UDMR, în 2020 a fost modificată această lege, care a lăsat 80% din redevența plătită după extracția apei minerale utilizate pentru consum în conturile unităților administrative județene și locale.
Proiectul de lege va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, după ce Ministerul Finanțelor va actualiza legislația complementară relevantă.

Lista indicativă a licențelor de exploatare în vigoare, preluată de pe site-ul Agenției Naționale a Resurselor Minerale.

Nr.crt.

Județ

Localitate

1.      

Bacău

Târgu Ocna

2.      

Bacău

Sărata

3.      

Bacău

Slănic Moldova

4.      

Bihor

Tinca

5.      

Bihor

Sânmartin

6.      

Bistrița-Năsăud

Sângeorz-Băi

7.      

Buzău

Merei

8.      

Caraș-Severin

Mehadia și Băile Herculane

9.      

Cluj

Turda

10.   

Constanța

Eforie Sud

11.   

Constanța

Mangalia

12.   

Covasna

Covasna

13.   

Covasna

Malnaș Băi

14.   

Covasna

Bixad

15.   

Covasna

Arcuș

16.   

Dâmbovița

Pucioasa

17.   

Gorj

Săcelu de Gorj

18.   

Harghita

Borsec

19.   

Harghita

Tușnad Băi

20.   

Harghita

Siculeni

21.   

Harghita

Toplița

22.   

Harghita

Odorheiu Secuiesc

23.   

Hunedoara

Geoagiu Băi

24.   

Hunedoara

Vața de Jos

25.   

Iași

Iași

26.   

Maramureș

Ocna Șugatag

27.   

Mehedinți

Turnu Severin

28.   

Mureș

Neaua

29.   

Mureș

Sângeorgiu de Mureș

30.   

Neamț

Bălțătești

31.   

Prahova

Poiana Câmpina

32.   

Satu Mare

Bixad

33.   

Satu Mare

Vama

34.   

Sălaj

Crasna

35.   

Sibiu

Bazna

36.   

Suceava

Vatra Dornei

37.   

Vâlcea

Băile Govora

38.   

Vâlcea

Căciulata

39.   

Vâlcea

Călimănești

40.   

Vâlcea

Olănești

41.   

Vrancea

Vizantea-Livezi

pe aceeași temă

Hírlevél