Biró Rozália: În spatele statisticilor se află vieţi omeneşti

Biró Rozália: În spatele statisticilor se află vieţi omeneşti

Respectarea drepturilor copilului în România a fost subiectul central al conferinţei de presă susţinute, miercuri, 20 noiembrie, de senatorul UDMR, Biró Rozália, la Oradea, cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor copilului. Politicianul UDMR a atras atenţia reprezentanţilor presei asupra problemelor cu care se confruntă România în domeniul protecţiei copilului, după care a formulat câteva propuneri în interesul remedierii situaţiei actuale la nivel naţional.

 

 „Începând cu anul 2001, pe data de 20 noiembrie, sărbătorim Ziua mondială a drepturilor copilului. Prima declaraţie internaţională privind protecţia drepturilor copilului a luat naştere în anul 1924 şi a fost urmată în 20 noiembrie 1959 de adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Declaraţiei privind Drepturile Copilului, jurisprudenţă fundamentală în educarea copilului. După acest moment, la 20 noiembrie 1989 este adoptată la New York Convenţia privind Drepturile Copilului, la care aderă, prin semnătură, alte 190 de state. Acest acord serveşte drept garanţie pentru asigurarea şi afirmarea drepturilor copiilor. Constatăm, cu regret, că în Romania instituţiile abilitate şi specializate pe acest segment îşi desfăşoară activitatea în aşa fel încât nu comunică unele cu altele, iar proiectele lor nu sunt armonizate. Consecinţa acestui fapt este lipsa posibilităţii de a crea o bază de date naţională şi cuprinzătoare, astfel încât să se poate efectua o analiză reală a situaţiei actuale”, a declarat senatorul Biró Rozália în cadrul conferinţei de presă.

 

„Este trist faptul că numărul copiilor scade pe an ce trece, în anul 2010 acesta a fost de 3,96 milioane, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani, iar în anul 2013 sunt înregistraţi în evidenţe 3,88 milioane de copii. Numărul cazurilor de mortalitate infantilă s-a diminuat semnificativ, în anul 1970 acesta era de 21.100, ajungând ca în anul 2008 acest număr să scadă la 2.434”, a relatat senatorul UDMR făcând referire la datele statistice ale diverselor ministere, direcţii de protecţie a copilului şi organisme internaţionale.

 

Din relatările senatorului Biró Rozália, se evidenţiază şi faptul că numărul copiilor abandonaţi la naştere sau mai târziu în spitale şi instituţii medicale nu a înregistrat o scădere semnificativă. În anul 2009 au fost abandonaţi 1.400 copii într-un singur an, iar în acest an situaţia este asemănătoare. Până la finele anului se aşteaptă ca numărul cazurilor de acest gen să ajungă la circa 1500.

 

„Nu s-a reuşit plasarea tuturor copiilor la familii sau orfelinate, iar instituţiile medicale nu sunt menite să se ocupe de educarea copiilor”, a explicat senatorul UDMR de Bihor, adăugând că şi problematica copiilor cu dezabilități conţine date statistice dezolante.

 

Momentan, conform statisticilor din luna martie, în România sunt înregistraţi 72.777 de copii cu handicap, iar dintre aceştia doar 40 de mii beneficiază de vreo formă de învăţământ.

 

„În acest fel sunt încălcate drepturile fundamentale ale copilului, deoarece el are dreptul prin lege la învăţământ gratuit. Acesta este un domeniu în care avem încă foarte multe de recuperat, iar raportul UNICEF susţine acelaşi lucru în raportul său din septembrie 2013, în care se subliniază creşterea accentuată a procentului de abandon şcolar în rândul copiilor, respectiv sunt amintite exemple concrete de judeţe din ţară, precum Caraş Severin, unde numărul copiilor cu handicap este de 4 - 5%,  în timp ce la nivel naţional acest procent este în jur 2,7%”, a declarat  Biró Rozália, referitor la datele raportului UNICEF din 2013. Senatorul UDMR a adăugat că, în acelaşi raport, se cere României crearea unei instituţii-cadru unde drepturile copiilor să fie monitorizate separat.

 

Senatorul UDMR consideră că instituţia Avocatul Poporului este inaccesibilă sub acest aspect pentru solicitanţi, deoarece anual sunt înregistrate 55-57 de petiţii referitoare la nerespectarea şi încălcarea drepturilor copilului.„Dar numărul acestor petiţii se situează mult sub realitatea cu care ne confruntăm zilnic în România”, a subliniat Biró Rozália. Conform datelor cuprinse în raportul din luna martie, la nivel naţional sunt 58.902 de familii în care părinţii lucrează în străinătate, iar numărul copiilor afectaţi în acest caz este de 82.073. Dintre aceştia 45.700 primesc consiliere preventivă deoarece trăiesc separaţi de părinţi, iar circa 62.000 de copii beneficiază de protecţie specială, pentru care sunt angajate în sistemul de stat 32.400 de persoane.

 

„Văzând aceste statistici, trebuie să ţinem cont şi de faptul că aici nu vorbim de date, ci de vieţi omeneşti, iar abordarea problemei trebuie să fie diferită în acest sens. Am iniţiat un proiect de lege, în vederea înfiinţării unui Consiliu Naţional care să lupte împotriva agresării şi torturării copiilor. O altă propunere de-a mea vizează necesitatea înfiinţării unei instituţii separate în subordinea Parlamentului, în cadrul căreia să numim un comisar pentru protecţia copilului. Am iniţiat organizarea pe data de 10 decembrie a unei dezbateri la Parlament, unde vor fi invitate toate organismele şi instituţiile implicate, iar în conformitate cu principiile de bază ale UNICEF, vom insista asupra publicării unui ghid cu acest subiect”, a precizat Biró Rozália. 

pe aceeași temă

Hírlevél